هدف از ثبت علائم تجاری (برند یا لوگو) (بخوانید: مراقب علائم تجاری مشابه باشید)، برخورداری از حمایت قانونگذار در مقابل افرادی است که حقوق ایجاد شده برای مالک علامت تجاری را نقض مینمایند. به بیان دیگر افراد با ثبت علائم تجاری، در صدد آن هستند که تلاشهای صورت گرفته برای شناخته شدن یک علامت تجاری توسط قانون به رسمیت شناخته شده و هیچکس نتواند از طریق استفاده غیر قانونی به بازار مشتریان، اعتبار علامت تجاری و مواردی از این قبیل خسارت یا خللی وارد سازد.
در این خصوص باید به نکات زیر توجه داشت:
- اول آنکه باید بدانیم مرکز مالکیت معنوی، علائم تجاری را در 45 دسته مختلف طبقهبندی نموده است که هر طبقه کالا و خدمات خاصی را شامل میشود.
- دوم آنکه در بیشتر موارد اگر دو کالا در یک طبقه قرار داشته باشند و هردو علامت تجاری واحدی را ثبت کرده باشند، میتوان علامت تجاری موخر را با رعایت موارد قانونی، ابطال نمود.
- نکته بعد صرف اینکه دو علامت تجاری مشابه برای دو کالای متفاوت، که در دو طبقه مختلف به ثبت رسیدهاند، مجوز طرح دعوا برای ابطال علامت تجاری نمیشود. به طور مثال ثبت برند “بهین” برای دو کالای مبل (طبقه 20) و فرش (طبقه 27)، به جهت اینکه طبقه این دو متفاوت است، در شرایط عادی جواز ابطال علامت تجاری برای هریک از شرکتهای تولیدکننده را ایجاد نمیکند. مگر آنکه هر یک از موارد مندرج در ماده 32 قانون ثبت اختراعات، طرحهای صنعتی و علائم تجاری به اثبات برسد.
- بر اساس مطالعه آراء دادگاهها که به دعوای ابطال علائم تجاری رسیدگی کردهاند، یکی از ملاکها برای اینکه صاحب یک علامت تجاری، در مورد ابطال علامت تجاری مشابه بتواند در دعوا پیروز شود، اشتباه مصرفکنندگان عادی در تشخیص مبدا تولید محصولات و متمایز نمودن کالا یا خدمات یک شخص از کالا یا خدمات اشخاص دیگر است. بهطورمثال مشتریان مواد غذایی که نسبت به خرید پودر ژله (طبقه 29) و شیرینی (طبقه 30) اقدام میکنند، ممکن است در تشخیص کارخانه تولیدکننده دچار اشتباه شوند. فرض کنیم دو کارخانه مختلف هرکدام برند “خوش” را برای دو محصول خود انتخاب و ثبت کردهاند. چون در باور عمومی معمولا امکان دارد که کارخانه تولید کننده شیرینی، اقدام به تولید پودر ژله نیز بنماید، معمولا دعوای ابطال علامت تجاری در این موارد قابل پذیرش است.
نتیجهگیری:
باید دانست در حالت عادی، وقتی طبقه دو محصول یا خدمت متفاوت از هم هستند امکان ثبت علامت تجاری مشابه وجود دارد؛ اما زمانی که این احتمال وجود داشته باشد که مشتریان عادی، تصور نمایند که محصول شرکت دوم (مثلا شیرینی در مثال فوق)، تولید شرکت اول (شرکت تولید کننده پودرژله) است، امکان طرح دعوا و ابطال علامت تجاری مشابه وجود دارد. منطق حکم میکند وقتی صاحب علامت تجاری خاصی، بازار مشتریان، اعتبار علامت تجاری و سایر منافع تجاری خود را در خطر میبیند، نسبت به علامت تجاری ثبت شده دیگر واکنش نشان داده و اقدام به طرح دعوا نماید.