تعریف سهام در شرکتهای سهامی:
در شرکتهای سهامی سرمایه شرکت به قطعات مساوی تقسیم میگردد که به این قطعات مساوی سهم گفته میشود. سهم قسمتی از سرمایه شرکت سهامی است که مشخص کننده میزان مشارکت و تعهدات و منافع صاحبان آن در شرکت سهامی است. کلمه سهام ویژه شرکتهای سهامی است و در سایر شرکتها از عبارت “سهم الشرکه ” استفاده میشود. از همینرو به شرکاء در شرکتهای سهامی “سهامدار” نیز اطلاق میگردد.
میزان حقوق و تعهدات هر سهامدار:
حقوق و تعهدات هر سهامدار به نسبت میزان سهام خود او است.
اقسام سهم:
سهم بانام: سهامی که مالک آن مشخص و معلوم است و ملک شخصی شناخته میشود.
سهم بینام: سهامی که مالک آن مشخص و معلوم نیست و به صورت سند در وجه حامل تنظیم و ملک دارنده آن شناخته میشود، مگر آنکه خلاف آن ثابت شود.
سهام ممتاز:
سهام ممتاز، سهامی است که برای آن امتیازاتی بیش از دیگر سهام در نظر گرفته شده است، مانند آنکه به سهام شخصی سود بیشتری تعلق گیرد یا برای آن سهام حق رای بیشتری قائل شوند. سهام ممتاز ممکن است به موجب اساسنامه یا طبق تصویب مجمع عمومی فوق العاده پیشبینی میگردد.
تغییر در امتیازات وابسته به سهام ممتاز:
این تغییرات باید به تصویب مجمع عمومی فوقالعاده شرکت برسد وعلاوه بر این با جلب موافقت دارندگان نصف بهعلاوه یک اینگونه سهام انجام گیرد.
میزان مبلغ هر سهم:
در شرکت سهامی خاص محدودیتی ندارد، و میتوان هر مبلغی را برای هر سهم در نظر گرفت، اما در شرکتهای سهامی عام مبلغ اسمی هر سهم نمیتواند از دههزار ریال بیشتر باشد.
سهام مدیریتی:
میزانی از سهام یک شرکت که دارنده آن طبق اساسنامه اختیار تعیین حداقل یک عضو را در هیات مدیره شرکت دارد.
سهام کنترلی:
حداقل میزان سهام مورد نیاز برای آنکه دارنده آن قادر به تعیین اکثریت اعضاء هیات مدیره شرکت باشد و بدین وسیله بتواند کنترل شرکت را به دست اشخاصی که خود میخواهد بسپارد.
اقسام گواهینامه موقت سهم:
گواهینامه موقت سهم نیز بر دو قسم است:
گواهینامه موقت بینام: در حکم سهام بی نام است.
گواهینامه موقت بانام: در حکم سهام بانام است.
یکی دیگر از انواع سهام, سهام انگیزشی کارکنان یا آپشنپول است که احتمالا در اکوسیستم های استارتاپی بسیار اسم آن را شنیده باشید. در مقالات بعدی به تفصیل در مورد آن صحبت خواهیم کرد.
منبع: وبسایت فکر برتر
خلاصهسازی شده در تحریریه دادپرداز