برای مطالبه و وصول چک برگشتی روش های مختلفی وجود دارد که یکی از این روش ها مطالبه وجه چک از طریق “اداره اجرای اسناد رسمی سازمان ثبت اسناد و املاک” می باشد.
همچنین بخوانید : شرایط شکایت کارگر از کارفرما
این روش مزیت هایی دارد: از جمله اینکه شما در ابتدا هزینه ای بابت شروع فرآیند نمی پردازید و هزینه ها در آخر رسیدگی و توقیف اموال آن هم در صورت شناسایی اموال دریافت می شود و اگر اموالی از صادرکننده چک می شناسید می توانید به راحتی نسبت به توقیف آنها اقدام نمائید.
مزیت دیگر استفاده از این روش سرعت در رسیدگی ها نسبت به مراجعه به دادگستری می باشد با این توضیح که مطالبه وجه چک از طریق اجرای ثبت با سرعت خیلی بیشتری نسبت به دادخواست حقوقی یا شکایت کیفری صورت می پذیرد.
مراحل مطالبه وجه چک برگشتی از اداره ثبت
- برگشت زدن چک
- دریافت گواهینامه عدم پرداخت
- مراجعه به دفتر استاد رسمی
- تشکیل پرونده اجرایی
- توقیف اموال بدهکار
- ابلاغ اجرائیه به بدهکار
- مزایده اموال یافت شده از بدهکار
جهت اقدام به وصول وجه چک برگشتی از طریق اجرای ثبت در ابتدا شما باید نسبت به برگشت زدن چک و دریافت گواهینامه عدم پرداخت اقدام نمائید.
سپس با مراجعه به یکی دفاتر اسناد رسمی و ارائه اصل چک و گواهینامه عدم پرداخت و مدارک هویتی نسبت به تشکیل پرونده اجرایی اقدام نمائید.
سردفتر با ملاحظه مدارک اقدام به تشکیل پرونده اجرایی به صورت الکترونیکی نماید از این لحظه فرآیند رسیدگی در اجرای ثبت آغاز می شود.
پس از تکمیل مدارک و تشکیل پرونده اجرایی، اداره ثبت اجرائیهای علیه بدهکار صادر و به آدرس مندرج در گواهینامه عدم پرداخت ابلاغ می نماید.
البته دارنده چک می تواند وفق آیین نامه نسبت به توقیف اموال بدهکار یا به اصطلاح خود آیین نامه ” تقاضای تامین طلب ” خود را از اموال بدهکار بنماید که در واقع شبیه تامین خواسته صادره از دادگاه می باشد.
پس برای جلوگیری از انتقال اموال توسط بدهکار، دارنده چک می تواند تقاضا کند هم زمان با ابلاغ اجرائیه مال بدهکار نیز توقیف شود البته این امر در صورتی ممکن است که از دارنده از مشخصات اموال بدهکار آگاه باشد مثلا پلاک ماشین بدهکار را بداند و یا غیره.
پس از ابلاغ اجرائیه به بدهکار وی موظف است ظرف مدت 10 روز از تاریخ ابلاغ نسبت به پرداخت وجه چک و یا جلب رضایت طلبکار اقدام نماید، در غیر این صورت طلبکار می تواند از اداره اجرا بخواهد تا نسبت به استعلام اموال بدهکار اقدام مقتضی صورت گیرد.
به این صورت که از سازمان ثبت در خصوص اموال غیرمنقولی که به نام بدهکار می باشد و از راهور ناجا در خصوص اتومبیل متعلق به بدهکار و از بانک مرکزی در خصوص توقیف حسابهای بانکی وی و همراه اول در خصوص سیم کارت استعلام نماید تا اگر مالی از وی یافت شود اداره اجرا نسبت به توقیف آنها اقدام نماید.
در مرحله بعد صورتی که مالی از بدهکار یافت و توقیف شود و بدهکار وجه چک را کماکان به طلبکار نپردازد، طلبکار می تواند از اداره اجرا درخواست نماید که نسبت به مزایده اموال یافت شده از بدهکار اقدام شود.
به این صورت که کارشناس رسمی تعیین شود تا مال مثلاً اتومبیل بدهکار را ارزیابی کند و با فروش مال متعلق به بدهکار در آخر وجه چک و هزینه های اجرایی (که 5 درصد مبلغ چک است) وصول می شود.
معایب وصول چک از اداره ثبت
استفاده از روش اجرای ثبت جهت مطالبه وجه چک زمانی مناسب است که اموالی بنام بدهکار باشد در غیر این صورت استفاده از روش کیفری و یا دادخواست حقوقی مطالبه وجه چک ارجح می باشد.
باید توجه نمود که مطالبه وجه چک از این طریق معایبی نیز دارد از جمله اینکه اداره اجرا جهت تشکیل پرونده اجرایی، اصل چک و گواهی عدم پرداخت را تا اتمام مراحل پیش گفته نزد خود نگه می دارد و درست است که شما در ابتدا هزینه ای بابت شروع فرآیند رسیدگی نمی پردازید اما 5 درصد مبلغ چک بعنوان هزینه های اجرایی در آخر دریافت می شود و نسبت به دادگاه مبلغ زیادی است و ضمن اینکه در مواردی این هزینه از طلبکار دریافت می شود.
مثلاً اگر مالی توقیف شود و طلبکار از تعقیب ادامه مراحل پشیمان شود، نیم عشر اجرایی را خودش باید بپردازد پس باید به نکات یاد شده توجه نمود.
عیب دیگر مطالبه وجه چک از طریق اجرای ثبت این است که مطالبه خسارت تاخیر تادیه و همچنین مطالبه وجه از ظهرنویس های چک در این روش امکان پذیر نمی باشد.
دانلود فرم اجراییه چک از طریق اداره ثبت
[maxbutton id=”15″ text=”مشاوره تلفنی با وکیل” ]
[maxbutton id=”14″ ] [maxbutton id=”16″ url=”https://dadpardaz.com/faqs” ]