استارتاپها و فروشگاههای اینترنتی برای فعالیت خود نیازمند مجوزهایی هستند. یکی از مهمترین انواع مجوزها، اینماد است که توسط مرکز توسعه تجارت الکترونیک صادر میشود. اگر شما هم دارای کسب و کار اینترنتی هستید و به دانستن همه چیز در مورد اینماد (نماد اعتماد الکترونیکی) نیازمندید، این مقاله را دنبال کنید تا اطلاعات مفیدی در مورد اینماد به دست آورید.
لزوم کسب مجوز برای استارتاپها
مجوز ها به جهت عدم سازماندهی مناسب، به پاشنه آشیل استارتاپ ها تبدیل شده اند. استارتاپ ها با توجه به ماهیت کارشان که خلاقیت و نوآوری است، بر مشکلات موجود تمرکز کرده و تلاش میکنند تا از طریق فناوری های بدست آمده در جهت رفع آن معضلات بکوشند. حال با توجه به اینکه کشور ما در حوزه قانون گذاری با اقتضائات جامعه چندان بروز نشده و علی رغم تلاش های صورت گرفته، تغییرات به سرعت در حال شکل گیری هستند، بحث لزوم اخذ مجوزها و نبود منبعی جامع در این خصوص کارآفرینان را دچار سردرگمی نموده است. البته باید دانست که به منظور تسهیل، تسریع، کاهش هزینه صدور و تمدید مجوز و هماهنگی دستگاههای مختلف و حذف مجوزهای غیرضرور در ماده 62 قانون برنامه پنجساله پنجم توسعه جمهوری اسلامی ایران (1394 ـ 1390) و تبصره های آن تمامی سازمان ها و نهاد هایی که اقدام به صدور مجوز می نمایند باید به کارگروه مذکور در آن ماده قانونی اعلام نمایند. هم چنین دبیرخانه هیأت مقررات زدایی و تسهیل صدور مجوز های کسب و کار نیز طی گزارشهایی، مجوزهای لازم برای هر فعالیت و نهاد صادر کننده آن را اعلام میکند.
[irp posts=”2005″ name=”راهنمای جامع حقوقی استارتآپ ها و کسب و کارهای نوپا”]
اینماد (نماد اعتماد الکترونیکی)، مجوز مورد نیاز برای کسبوکارهای نوپا
اگر کسب و کار اینترنتی دارید که در آن از یک درگاه جهت پرداخت بهره می برید، جزء آن دسته از کسب و کار هایی هستید که باید از مرکز توسعه تجارت الکترونیکی نشانه و نماد اعتماد الکترونیکی (اینماد) اخذ نمایید.
علت اهمیت اخذ اینماد (نماد اعتماد الکترونیکی):
- جهت ساماندهی کسب و کار های اینترنتی
- احراز هویت صاحبان کسب و کار ها
- مشخص شدن صلاحیت ایشان
- حفظ امنیت پرداخت های مشتریان
- ایجاد بستر پرداخت مطمئن
- امکان پیگیری حقوقی و قضایی از نهاد های ذیربط و قانونی در صورت بروز مشکل برای مشتریان و جلوگیری از متضرر شدن کاربران کسب و کار اینترنتی
کسب و کار هایی که نیاز به اخذ اینماد (نماد اعتماد الکترونیکی) ندارند:
- سایت هایی که در قبال خدماتی که ارائه می دهند پولی دریافت نمیکنند. به بیان دیگر ارائه خدمات و سرویس آن ها رایگان است.
- پلتفرم هایی که به خریدارانشان امکان سفارش نمیدهند.
- درگاه هایی که زیر دامنه درگاه اصلی هستند. در این حالت صرفا دامنه اصلی باید اینماد دریافت کند و درگاه زیردامنه نیازی به تقاضای اینماد نخواهد داشت.
- اگر سایت ها قسمتی تحت عنوان فروشگاه دارند صرفا برای همان بخش باید نماد اعتماد دریافت کنند.
اعتبار اینماد (نماد اعتماد الکترونیکی)
مدت اعتبار نماد اعتماد الکترونیکی 1 سال است. پس از انقضای مدت باید نسبت به تمدید آن اقدام نمایید. در غیر این صورت به عنوان متخلف شناخته خواهید شد. فرایند تمدید به این شکل است که صاحب اینماد می بایست سه هفته قبل از انقضای مدت درخواست تمدید خود را به مرکز ارائه دهد. مرکز پس از ارزیابی طول مدت فعالیت ، نسبت به تمدید مجوز اقدام می نماید.
درخواست کننده اینماد (نماد اعتماد الکترونیکی)
کسی که می خواهد درخواست اینماد (نماد اعتماد الکترونیکی) را به مرکز تقدیم نماید باید مالک کسب و کار باشد. مالک کسب و کار می تواند شخص حقیقی ( افراد ) و یا شخص حقوقی ( شرکت ها و موسسات) باشند.
انتقال و واگذاری اینماد (نماد اعتماد الکترونیکی)
اینماد (نماد اعتماد الکترونیکی) قابل واگذاری و انتقال است. این انتقال شرایط خاص و پیچیده ای ندارد. صرف معرفی فرد مورد نظر به مرکز، ارزیابی و موافقت مرکز انتقال انجام می شود.
فرایند اخذ اینماد (نماد اعتماد الکترونیکی)
الف : ورود به سایت اینماد
ب : تقدیم درخواست
ج: بررسی درخواست
د: امضای تعهد نامه (همان مقررات و قوانین)
ه: اعطای اینماد
شاخصهای بررسی درخواست اینماد (نماد اعتماد الکترونیکی)
در مورد بند ج ، بررسی درخواست ؛ کسب و کار می بایست دارای 7 شاخص باشد :
- مشخص شدن مالک کسب و کار: مالک کسب و کار هم می تواند شخص حقیقی و هم شخص حقوقی باشد.
- روشن شدن کسب وکار
- قانونمندی کسب و کار (جزو کسب و کار های غیر مجاز نباشد)
- شفافیت فرایند فروش
- حریم خصوصی کاربران
- امنیت
- ثبت و پیگیری شکایات
کالاها و خدمات قابل ارائه در سایتهای متقاضی اینماد (نماد اعتماد الکترونیکی)
برخی کالا و خدمات هستند که از طرف پلیس فتا جزو فهرست اقلام ممنوعه می باشند. ارائه خدمات در خصوص این اقلام غیر مجاز می باشد درنتیجه حتما توجه داشته باشید که نوع ارائه خدمت و محصول در شمار اقلام فهرست شده نباشد چرا که در این صورت، اینماد (نماد اعتماد الکترونیکی) به کسب و کار معرفی تعلق نخواهد گرفت. فهرست مزبور در سایت enamad.ir وجود دارد.
نتیجهی بررسی درخواست اینماد (نماد اعتماد الکترونیکی)
پس از اخذ اینماد (نماد اعتماد الکترونیکی) نهاد های نظارتی و ارزیابی مدام پلتفرم ها را که می تواند سایت، نرم افزار و یا هر پلتفرم دیگری که اینماد برای آن اخذ شده مورد سنجش قرار می دهند. نتیجه ارزیابی ها بدین شرح است:
الف- در صورت تخطی از مقررات مرکز و اثبات تخلف ، نماد اعتماد الکترونیکی ابطال می شود. در صورت ابطال نماد اعتماد الکترونیکی مالک ، به مدت 24 ماه حق دریافت نماد اعتماد را نخواد داشت به بیان دیگر از این حق محروم خواهد شد.
ب- گاه نتیجه نظارت و ارزیابی ها ، عدم تمدید اینماد خواهد شد. به منظور جلوگیری از ابطال و یا عدم تمدید اینماد، سعی کنید به تمامی مقررات و شرایط مرکز پایند باشید.
تکالیف شخص حقوقی مالک اینماد (نماد اعتماد الکترونیکی)
الف: در صورتی که دارنده اینماد یا مدیر عامل فوت کند یا محجور شود ، هیئت مدیره مکلف است ظرف 15 روز مراتب را به مرکز اعلام کند. هم چنین هیئت مدیره مکلف ات ظرف یک ماه فرد جایگزین را هم به مرکز معرفی نماید. در غیر این صورت مقرر نماد اعتماد به مدت 2 ماه تعلیق می شود. اگر شرایط مورد نظر فراهم نشود ، نماد ابطال خواهد شد.
ب: اگر شرکت منحل بشود چه انحلال به صورت ارادی رخ دهد و چه قهری (به حکم دادگاه) صورت پذیرد، نماد اعتماد ابطال می شود. مگر اینکه ظرف یک ماه وفق مقررات قانونی ، اینماد به شخص دیگری منتقل شود. این انتقال می بایست مورد تایید مرکز قراربگیرد. در واقع شخص جایگزین به مرکز موعرفی و در صورت تایید صلاحیت وی ، نماد به او منتقل می شود.
ج: در صورت استعفای مدیر عامل ، رییس هیئت مدیره ظرف 48 ساعت باید مراتب را به مرکز اعلام و ظرف یک ماه هم نسبت به معرفی مدیر عامل جدید اقدام نماید. در این مدت هم نماد تعلیق خواهد شد.
تکالیف شخص حقیقی مالک اینماد (نماد اعتماد الکترونیکی)
در صورت فوت یا محجوریت شخص حقیقی ورثه یا قیم شخص می توانند با هماهنگی مرکز ظرف 6 ماه نسبت به مالکیت اینماد اقدامات لازم را انجام دهند تا نماد اعتماد به ایشان منتقل شود. عدم اقدامات لازم در موعد مقرر باعث ابطال نماد خواهد شد.
نتیجه گیری
اهمیت اخذ مجوز ها را نباید به بهانه عدم ساماندهی مناسب فراموش کرد. به منظور نظارت بر کسب و کار ها و حمایت از مشتریان و استفاده کنندگان از خدمات و کالاهای مختلف حتما می بایست کسب و کار ها از نهاد های ذی ربط مجوز های لازم را اخذ نمایند. البته نیک می دانیم که عدم هماهنگی بین نهاد های مختلف ممکن است استارتاپ ها را مدت ها سردرگم کرده و زمان طلایی شروع تجارت را از ایشان سلب نماید. به همین علت بر اساس یک اصل کلی اگر ما تلاش های لازم جهت اخذ مجوز هایی که در مورد آن ها تردیدی نیست مثل اینماد را انجام دهیم ، و همچنین از مختصصین این امر هم در خصوص اینکه مجوز های دیگری لازم است یا خیر پرس و جو نماییم ، باعث می شود که اگر فردا روزی نهادی مدعی شد که چنین فعالیتی نیاز به اخذ مجوز دارد و در خصوص آن اقدام نشده است ، لا اقل حسن نیت فعالان آن کسب و کار بر متصدیان امر روشن بوده و زمان مناسبی جهت اخذ مدنظر را به استارتاپ خواهند داد.
این مطلب چطور بود؟
[kkstarratings]
1 دیدگاه
سلام آیا برای دریافت نماد اعتماد الکترونیکی باید نماینده معرفی گردد ، شرح وظایف این نماینده چیست