در مطالب پیشین به طور مختصر با علامت های تجاری (نشان تجاری) به عنوان یکی از مصادیق مالکیت فکری آشنا شدید. در سلسله یادداشت های آینده به برخی مسائل پیرامون این عنوان خواهیم پرداخت. این یادداشت ها به افرادی که در حال راه اندازی استارتاپ ها هستند کمک می کند بهترین عملکرد را در حفظ حقوق کسب و کار خود در این زمینه داشته باشند.
علامت تجاری چیست؟
اگر نگاهی به دور و بر خود بیاندازید، انواع علامت ها یا همان نشان های تجاری را به وفور خواهید یافت: صفحه های نمایشگر، بسته بندی ها، تبلیغات، وبسایت ها، دستورالعمل های استفاده از وسایل و … هر کدام معمولا یک نشان تجاری را به نمایش می گذارند.
یک علامت تجاری می تواند هر یک از موارد زیر باشد:
یک نام مانند:
Microsoft
یک شعار تبلیغاتی مانند شعار شرکت اپل:
“Think Different” (Apple’s)
حروف و/یا اعداد مانند این برند سخت افزار شرکت آی بی ام:
AS/400 (IBM’s)
یک طرح یا لوگو مانند اشکال مختلف لوگوی معروف سیب از شرکت اپل:
و حتی یک صدا مانند یودل یا همان آواز آشنای شرکت یاهو
Yahoo!
بیشتر محصولاتی که در حوزه فناوری دیجیتال تولید می شوند، بیش از یک علامت تجاری دارند.
علامت های تجاری که مربوط به حوزه خدمات باشند، علامت خدماتی نامیده می شوند. اما برای سهولت کار، از این پس در این متن به اختصار از همه موارد با “علامت تجاری” یا “علامت” یاد خواهیم کرد. فارغ از برخی ظرایف در روند قانونی و ثبت، قواعد حاکم بر علامت های خدماتی همان است که درباره علامت های تجاری گفته می شود.
نام های دامنه البته از علامت های تجاری متمایز هستند اما قواعد مربوط به آنها با قوانین علامت ها همپوشانی هایی نیز دارد، چرا که اینها نیز می توانند به عنوان علامتگرهای مشخص کننده هویت کالاها و خدمات عمل کنند.
چرا علامت تجاری را ثبت کنیم؟
از منظر حقوقی، هدف صاحبان یک کسب و کار و برند باید خلق یک «تریدمارک اسپیس» باشد؛ به این معنا که علامت تجاری باید محصولات، خدمات و کلیت شرکت آنان را، نه فقط در زمان حال، که در آینده نیز به بهترین صورت، هویت بخشی و تعریف کند. این یعنی یک کمپانی باید:
- علامت تجاری یا یک خانواده از علامت های تجاری قوی و قابل دفاع برگزیند.
- اقدامات لازم و مناسب را در جهت محافظت حقوقی از علامت تجاری خود در هر بازاری در هر کجای دنیا که از برند خود استفاده می کند، صورت دهد.
- در محافظت از علامت تجاری، فعالانه عمل کند. برنامه ریزی ها و افق دیدش در حیطه علامت تجاری و محافظت از آن تنها معطوف به محصولات کنونی نباشد و گسترش و رشد احتمالی محصول در آینده را نیز پاسخگو باشد؛ چه از لحاظ افزوده شدن انواع جدید محصول و برندهای جدیدتر و چه از لحاظ گستره جغرافیایی بازارهای هدف.
- فعالانه، دیگران را از به کار بردن علامت های مشابه و گیج کننده مشتریان در بازار مربوط به هر یک از محصولاتش باز دارد.
اگر علائم تجاری را ثبت نکنیم …
- اگر از حقوق مربوط به نشان تجاری غفلت کنید، اتفاقات ناخوشایندی ممکن است برایتان رخ دهد:
- ممکن است درحالی که آماده اید محصول جدیدتان را به بازار ارائه کنید، مجبور شوید از این کار صرف نظر کنید مگر اینکه نام و برند محصول را تغییر دهید.
- احتمال دارد که یک رقیب تجاری، آغاز به تخریب تدریجی کسب وکار شما و گیج کردن مشتریان با به کارگیری نشان تجاری شما کند (حتی با استفاده از علامتی که تنها اما به طرز گیج کننده ای شبیه نشان تجاری شماست) و شما به خاطر بی توجهی به حقوق علامت تجاری قادر به بازداشتن او نباشید.
مطالبی که در یادداشتهای بعدی می آید به شما کمک خواهد کرد از به بار آمدن این نتایج زیان بار جلوگیری نمایید.
توجه داشته باشید که …
نام شرکت ( که ممکن است گاهی با عنوان نام تجاری نیز شناخته شود) اغلب بسیار شبیه به نشان تجاری است، در حالی که این دو یکی نیستند.
در ادامه قسمت دوم این مقاله را در ” آشنایی با علامت تجاری (2)، شرایط حمایت از علامت تجاری” بخوانید.
مریم سیف اللهی. کارشناسی حقوق
ترجمه و تلخیص از کتاب:The IT/Digital Legal Companion by Gene K. Landy & Amy Mastrobattista
[maxbutton id=”15″ url=”https://dadpardaz.com/blog/legal-advice/” text=”مشاوره تلفنی حقوقی با وکیل” ]
[maxbutton id=”16″ url=”https://dadpardaz.com/faqs” text=”مشاوره حقوقی آنلاین رایگان” ] [maxbutton id=”14″ ]