با توجه به شرایط پیش آمده در این روزها، احتکار ماسک و مواد بهداشتی و ضدعفونی کننده زیاده دیده می شود. در این نوشتار درباره اینکه قانون چه مجازات هایی برای این افراد در نظر گرفته صحبت خواهیم نمود.
همچنین بخوانید:
1- مجازات انتشار شایعه در فضای مجازی در دوران کرونا
3- آیا کرونا فورس ماژور محسوب می شود؟
احتکار یعنی چی؟
در بخشی از تعریف احتکار در لغت نامه دهخدا آمده است:
احتکار، در لغت بازداشت چیزی است برای آنکه پس از گران شدن قیمت آن به فروش برسانند.
احتکار (انگلیسی: Hoarding)، در علم اقتصاد به جمع آوری و نگهداری مواد کمیاب با این احتمال و آگاهی که میتوان با قیمت بالاتر با سود بیشتر به مشتریان فروخت.
این کار خلاف قانون هست و مجازات هایی برای محتکران در نظر گرفته شده است.
احتکار و گرانفروشی در قانون
در ماده 2 قانون تعزیرات حکومتی در تعریف گرانفروشی آمده است که عرضه کالا یا خدمات به قیمت و بهای بیش از نرخ تعیین شده توسط مراجع رسمی به طور علی الحساب یا قطعی و عدم اجرای مقررات قیمت گذاری و انجام هر نوع کار دیگری که باعث افزایش قیمت کالا یا خدمت برای خریدار گردد.
در ماده 4 قانون تعزیرات حکومتی، احتکار را این گونه تعریف کرده است:
نگهداری کالا به صورت عمده با تشخیص مرجع ذیصلاح و جلوگیری از عرضه آن به قصد گران فروشی یا ضرر رساندن به جامعه پس از اینکه دولت نیاز و ضرورت به آن را اعلام نماید.
مجازات احتکار ماسک و مواد بهداشتی و ضدعفونی در زمان شیوع کرونا
قانون در بخش مجازات اخلالگران در نظام اقتصادی کشور مجازات هایی را تعریف کرده است که در بخش بعدی به آنها خواهیم پرداخت.
با شیوع ویروس کرونا، مواد بهداشتی و ضدعفونی کمیاب و گران شد.
در پی این اتفاقات رییس قوه قضاییه در جلسه ای به دادستانها دستور داد تا هیچ گونه رحمی به محتکران و اخلالگران در سیستم عرضه مواد و کالاهای پزشکی نکنند.
همچنین رییس قوه قضاییه دستور داد تا برخورد عبرتآموز با محتکران داشته باشند تا درسی شود برای دیگران تا بدانند دستگاه قضایی، سلامت و امنیت مردم را با هیچ چیزی معامله نمیکند.
از طرفی پس از بازداشت افرادی که برخی از آنها از کشورهای همسایه بودند و برگزاری جلسات دادگاه شان باید دید اشد مجازاتی که رییس قوه قضاییه به آن اشاره کرده است چه بوده است.
قانون «مجازات اخلالگران در نظام اقتصادی کشور»
از جمله موارد جرم در بند ب ماده 1 قانون مجازات اخلالگران در نظام اقتصادی کشور آمده است:
اخلال در امر توزیع مایحتاج عمومی از طریق گرانفروشی کلان ارزاق یا سایر نیازمندیهای عمومی و احتکار عمده ارزاق یا نیازمندیهای مزبور و پیشخرید فراوان تولیدات کشاورزی و سایر تولیدات مورد نیاز عامه و امثال آنها به منظور ایجاد انحصار یا کمبود در عرضه آنها.
در ماده 2 همین قانون مجازات افراد محکوم ماده 1 آمده است:
چنانچه به قصد ضربه زدن به نظام جمهوری اسلامی ایران و یا به قصد مقابله با آن و یا با علم به مؤثر بودن اقدام در مقابله با نظام مزبور چنانچه در حد فساد فیالارض باشد مرتکب به اعدام و در غیر این صورت به حبس از پنج سال تا بیست سال محکوم میشود و در هر دو صورت دادگاه به عنوان جزای مالی به ضبط کلیه اموالی که از طریق خلاف قانون به دست آمده باشد حکم خواهد داد.
دادگاه میتواند علاوه بر جریمه مالی و حبس، مرتکب را به 20 تا 74 ضربه شلاق در انظار عمومی محکوم نماید.
چگونه از فرد یا سازمانی که مواد مورد نیاز در زمان کرونا احتکار میکند شکایت کنیم؟
با توجه به اوضاع این روزها ( شیوع بیماری کرونا ) افراد می توانند با مراجعه به سایت اینترنتی tazirat135.ir یا www.t135.ir اقدام به شکایت و انتقاد نمایند.
همچنین از طریق لیست صفحه زیر شماره تماس های تعزیرات شهرتان مشاهده نمایید.
ارتباط با سازمان تعزیرات حکومتی