مجله حقوقی دادپرداز | انتخاب وکیل و مشاوره حقوقی تخصصی
  • صفحه اصلی
  • وکلای دادپرداز
  • مجله حقوقی
  • پرسش و پاسخ
  • ثبت نام وکیل
  • مشاوره تلفنی فوری

مجله حقوقی دادپرداز | انتخاب وکیل و مشاوره حقوقی تخصصی

  • صفحه اصلی
  • وکلای دادپرداز
  • مجله حقوقی
  • پرسش و پاسخ
  • ثبت نام وکیل
  • مشاوره تلفنی فوری
قراردادها

قرارداد کار پاره وقت

نوشته شده توسط: نگار پایدار 3 اردیبهشت 1399
نوشته شده توسط: نگار پایدار 3 اردیبهشت 1399 33814 بازدید
قرارداد کار پاره وقت

امروزه در دنیای کسب و کار، قالب حقوقی قراردادها به تناسب نوع کار، شخصیت کارفرما (دولت یا بخش خصوصی) و پرسنلی که انجام کار را به عهده می گیرند، از تنوع گسترده ای برخوردار است و هریک، شرایط و قوانین حقوقی مرتبط و خاص خود را اقتضا می کند.

علیرغم پیش بینی انواع قرارداد به موجب ماده 7 قانون کار 1369 که مشعر بر قرادادهای کار دائم و موقت می‌باشد، قالب های دیگری چون قرارداد آزمایشی، قرارداد پیمانکاری، قرارداد کار پاره وقت و ساعتی نیز به رسمیت شناخته شده است.

برای مشاوره با وکیل برای عقد قرارداد کار پاره وقت به صفحه مشاوره تلفنی با وکیل مراجعه کنید.

در این مقاله به نظام حقوقی قرارداد ساعتی و پاره وقت می پردازیم و سایر فرعیات این نوع از قرارداد از جمله نحوه پرداخت مزد، حق بیمه، پرداخت عیدی و سنوات را مورد کنکاش قرار خواهیم داد.

قرارداد کار پاره وقت

ماده 7 قانون کار، تنظیم روابط بین کارمند و کارفرما را براساس انعقاد « قرارداد » تعریف کرده است. در مورد کار پاره وقت یا ساعتی نیز همین موضوع صادق است؛ به این معنی که در این حالت نیز باید قراردادی بین طرفین امضا شود. در این قرارداد با رضایت طرفین می‌توان ساعت کار را به صورت پاره وقت یا ساعتی و به شرط رعایت مقررات قانون کار تنظیم کرد.

تفاوت بارز میان قانون کار پاره وقت و ساعتی با قرارداد های دیگر، به میزان ساعت کار و پرداخت مزایا برمی‌گردد.

ساعت کاری قرارداد پاره وقت
ساعت کاری در قرارداد پاره وقت

کارگران عادی، 44 ساعت در هفته و 192 ساعت در ماه مشغول به کار هستند، در حالی که کارگران پاره وقت با توافق با کارفرما می‌توانند در این ساعات تغییری به وجود آورند.

طبیعی است که حقوق و مزایای آنها هم براساس مدت کارکردشان تعیین و پرداخت می‌شود.

قرارداد کار ساعتی با عنایت به:

  1. تبصره یک و دو ماده 35
  2. بند الف ماده 37 قانون کار
  3. ماده39 قانون کار
  4. آیین نامه اجرایی ضوابط، مزایا و مشاغل قابل شمول به نظام های کارمزدی و کارمزد ساعتی موضوع تبصره2 ماده35 قانون کار

از جمله قراردادهای موضوع ماده 7 این قانون و کاملا تحت شمول قانون کار می باشد.

ضمن اینکه تعیین مزد و مزایای قانونی در تنظیم قرارداد با توافق طرفین می باشد .

کارگرانی که به این ترتیب کار می کنند باید به نسبت ساعات کار، حداقل های قانونی در مورد آنان رعایت گردد. ضوابط و مزایای مربوط به مزد ساعتی ، کارمزد ساعتی و کارمزد در آیین نامه مربوط به تبصره 2 ماده 35 قانون کار آمده است.

نحوه محاسبه حقوق در نظام مزد ساعتی

به موجب تبصره یک ماده 35 قانون کار ، در صورتی که مزد بر اساس میزان انجام کار و یا محصول تولید شده باشد ، کارمزد نامیده می شود .

همچنین در صورتی که مزد بر اساس محصول تولید شده و یا میزان انجام کار در زمان معین باشد ، کارمزد ساعتی نامیده می شود .

مبنای محاسبه حقوق کارگران ساعتی، مزد ثابت و مزد مزایا است، به این صورت که برای محاسبه مزد ثابت، مزد روزانه بر عدد 7.33 (ساعت کاری روزانه که اصطلاحا 8 ساعت گفته می شود) تقسیم می شود که نرخ یک ساعت مزد ثابت بدست می آید و برای محاسبه مزایا مبلغ بن کارگری و حق مسکن هم بر عدد 7.33 تقسیم می‌شود.

جمع این دو عدد مزد ثابت کارگر را نشان می دهد. در این مرحله با توجه به میزان ساعات که در قرارداد مشخص ( مثلا 27 ساعت در یک ماه)، حقوق پرداختی کار با ضرب ساعات انجام کار در مزد مبنا قابل دریافت است.

اضافه کاری در کار ساعتی و پاره وقت

چنانچه فردی با کارفرما قرارداد ساعتی پاره وقت منعقد کند به این صورت که فرضا هفته ای 34 ساعت کار کند و مثلا 4 روز در هفته در شرکت حضور داشته باشد؛ اگر این فرد در یک هفته 35 ساعت کار ارائه دهد 1 ساعت بالاتر از 34 ساعت اضافه کار محسوب می شود و مبلغ اضافه کاری وی باید طبق ماده 59 قانون کار (40 درصد اضافه بر مزد ساعتی) پرداخت شود.

اضافه کاری در قرارداد ساعتی
اضافه کاری در قرارداد ساعتی

در این حالت،برخی از کارفرمایان به اشتباه 44 ساعت را مبنای پرداخت حقوق اضافه کاری قرار می دهند، در صورتی که نوع قرارداد فقط 34 ساعت در هفته بوده و هر ساعتی بیشتر از ان اضافه کار محسوب می شود.

نحوه و میزان پرداخت حق بیمه در قرارداد پاره وقت و ساعتی

به موجب قانون کار کلیه فعالیت‌ها و کارهایی که در قبال پرداخت مزد صورت می‌گیرد، مشمول قانون کار می‌شوند و نحوه و میزان همکاری، تاثیری در این موضوع ندارد.

بنابراین قراردادهای ساعتی و پاره‌وقت نیز مشمول قانون کار است و به‌تبع آن بر اساس ماده 148 قانون کار مشمول مقررات تامین‌اجتماعی نیز می باشند.

در مشاغل ساعتی و پاره‌وقت برای هر 8 ساعت کار باید یک روز حق‌بیمه منظور و به‌حساب سازمان پرداخت شود.

با توجه به اینکه مزایای رفاهی و انگیزشی نیز متناسب با ساعات کار به این کارگران پرداخت می‌شود، به همان میزان نیز به اقلام مشمول بیمه مثل بن و حق مسکن نیز بیمه تعلق می‌گیرد چرا که در نظام مزد ساعتی، کارفرما مکلف است علاوه بر مزد ثابت، مزایای رفاهی از قبیل حق مسکن، حق خواربار و کمک عائله‌مندی را به نسبت ساعات کار محاسبه و به کارگر پرداخت کند.

طبق ماده 32 قانون تامین اجتماعی حق بیمه کارگران پاره وقت و ساعتی به ماخذ کل درآمد ماهانه آنهاحساب و دریافت می گردد که این حق بیمه در هیچ مورد نباید از حق بیمه ای که به حداقل مزد کارگر تعلق می گیرد کمتر باشد .

این ماده در مورد حق بیمه بیمه شدگانی است که به صورت کارمزد مشغول به کار هستند. بنابراین از بیمه شدگانی که مشمول صندوق تامین اجتماعی باشند و از لحاظ کاری تابع قانون کار به صورت کارمزد باشند مطابق ماده ۳۲ حق بیمه اخذ می شود .

درآمد بیمه شدگانی که به صورت کارمزد مشغول به کار هستند ، منوط به میزان کاری است که توسط آنها انجام می شود.

جهت دریافت حق بیمه از این قبیل بیمه شدگان ، ابتدا بایستی درآمد ماهانه محاسبه گردد. با توجه به اینکه این افراد در قبال کاری که انجام می دهند ، مزد دریافت می کنند و دریافت مزد آنها به صورت روزانه و ماهانه نمی باشد ، لذا درآمد آنها به صورت ماهانه در نظر گرفته شده و حق بیمه به ماخذ کل درآمد ماهانه آنها ، حساب و پرداخت می شود.

در حالت کلی برای محاسبه حقوق نیروهای پاره وقت و ساعتی ، باید کارکرد ساعتی آنها به کارکرد روزانه تبدیل شود و طبق کارکرد روزانه و همینطور دستمزد روزانه می توان میزان حقوق ماهیانه آنها و حق بیمه ایشان را محاسبه کرد.

مطابق ماده 43 قانون کار ، کارگران کارمزد برای روزهای جمعه و تعطیلات رسمی و مرخصی ، استحقاق دریافت مزد را دارند و ماخذ میانگین کارمزد آنها در روزهای کارکرد آخرین ماه کار آنها است.

مرخصی در قرارداد کار پاره وقت و ساعتی

معمولا افرادی که کار پاره وقت انجام می‌دهند مرخصی ندارند، اما در کارگاه هایی که فعالیت آن ها جنبه استمرار دارد کارگران مشمول مزد ساعتی، حق استفاده از مرخصی و تعطیلات رسمی با مزد را دارند.

همچنین براساس توافقاتی که به 3 روز کار در هفته یا 15 روز در ماه اشاره دارد؛ شخص شاغل می‌تواند بسته به میزان روزهای حضور و وضعیت بیمه خود، تقاضای مرخصی داشته باشد.

اعمال مرخصی استعلاجی به علاوه سایر مرخصی های بدون حقوق، مانند کارگران با قرارداد عادی قابل مطالبه است.

نحوه پرداخت عیدی در مشاغل پاره وقت

مطابق با شرایط قانون کار و همانطور که کارکنان دیگر عیدی دریافت می‌کنند، بر اساس ماده 39 قانون کار، مزد و مزایای کارگرانی که به صورت نیمه وقت یا کمتر از ساعات قانونی تعیین شده به کار اشتغال دارند به نسبت ساعات کار انجام یافته محاسبه و پرداخت می‌شود و عیدی و پاداش نیز از این قاعده کلی مستثنی نیست.

کارفرمایان کارگاه‌های مشمول قانون کار مکلفند به هر یک از کارگران خود به‌ نسبت یک سال کار معادل شصت روز آخرین مزد، به‌عنوان عیدی و پاداش بپردازند و مبلغ پرداختی از این بابت به هریک از کارکنان نباید از معادل نود روز حداقل مزد روزانه قانونی تجاوز کند.

بنابراین بر اساس تبصره یک این ماده مبلغ پرداختی به کارکنانی که کمتر از یک سال در کارگاه کار کرده‌اند باید به‌مأخذ شصت روز مزد و به‌نسبت ایام کارکرد در سال، محاسبه گردد و مبلغ پرداختی از این بابت برای هر ماه نباید از یک‌دوازدهم سقف تعیین شده موضوع ماده واحده این قانون تجاوز کند.

نحوه پرداخت سنوات در کار پاره وقت

مأخذ محاسبه حق سنوات و خسارات و مزایای پایان کار موضوع قانون کار در مورد کارگران کارمزد، میانگین مجموع پرداختی در آخرین 90 روز کارکرد کارگر است.

مشاوره تلفنی حقوقی با وکیل

مشاره حقوقی آنلاین وکیل متخصص کار 

3 دیدگاه
6
فیسبوکتوییترLinkedinواتس آپتلگرامپست الکترونیکی
نگار پایدار

کارشناس ارشد حقوق دانشگاه شهیدبهشتی تهران_دانشجوی دکترای حقوق دانشگاه شهید بهشتی تهران،پژوهشگر در حوزه دعاوی حقوق اداری،دعاوی کارگر و کارفرما و دعاوی ثبتی،فعال حقوق بشر

نوشته قبلی
تعهدات قراردادهای پیمانکاری
نوشته بعدی
روابط نامشروع

همچنین بخوانید

چک و سفته ضمانت حسن انجام کار

10 اردیبهشت 1399

قرارداد کار موقت

27 فروردین 1399

اعتبار قراردادهای آنلاین در ایران چگونه است؟

22 اسفند 1397

قرارداد انتقال تکنولوژی یا دانش فنی

20 اسفند 1397

قرارداد آزمایشی چیست؟ و مهترین شرایط آن کدامند؟

27 آذر 1397

قرارداد کار و نکات مهم آن

11 آذر 1397

وکیل استارتاپ یا نمونه قرارداد آماده

18 اردیبهشت 1397

انواع قراردادهای استارتاپ

2 اردیبهشت 1397

سهام انگیزشی کارکنان یا آپشن‌پول چیست؟

18 فروردین 1397

نکات مهم قرارداد محرمانگی اسرار تجاری

5 فروردین 1397

3 دیدگاه

بهرام الهي 1 مهر 1399 - 14:11

سلام-اضافه كاري طبق ماده 59 يعني مازاد بر ساعات كار قانوني حالا ساعت كارهم در قانون 8 ساعت اغلام كرده لذا براي كاركنان پاره وقتي كه مثلا در قرارداد 34 ساعت بايد كار كنند اگر 35 ساعت كار كردند ان 1ساعت اضافه كاري است اشتباست چون كارگر مازاد بر ساعت كار قانوني كاري انجام نداده است اين ساعت تعيين شده به منزله اين است كه كار واگذار شده به فرد كمتر پيش بيني شده حالا اگر تا 44 ساعت كار كند طبق ساعت تعيين شده بايستي حقوق دريافت كند

پاسخ
غزل 30 مهر 1399 - 15:41

مرسي مفيد بود.

پاسخ
رضوان 30 آذر 1399 - 13:41

سلام :کارگری که نیمه وقت است ودر حکم هم ذکر شده و15روز کارکرد هرماه داردآیا اگر دریک ماه مثلا20روز در محل کار حاضر شود کارکرد را میشود20روز نوشت یا باید 40ساعت اضافه کار داده شود؟

پاسخ

دیدگاه تان را بنویسید لغو پاسخ

نام و ایمیل من را برای دفعات بعدی ذخیره کن

نوشته‌های تازه

  • جرم انتشار فیلم و عکس دیگران
  • محارب کیست و محاربه چیست؟
  • دعوای الزام به تنظیم سند رسمی چیست؟
  • نحوه شکایت از فروشگاه‌های اینترنتی
  • مجازات مزاحمت برای زنان در معابر عمومی

دسته‌ها

  • اخبار و اطلاعیه‌ها (8)
  • اموال و مالکیت (2)
  • امور تجاری و شرکت‌ها (31)
  • امور ثبتی (2)
  • امور حِسبی (بی سرپرستان و غیره) (2)
  • امور ملکی (3)
  • ایجاب (5)
  • جرایم و مجازات ها (9)
  • حقوق استارت‌آپ (27)
  • خانواده (26)
  • دانستنی های حقوقی (14)
  • قراردادها (23)
  • کار و تامین اجتماعی (17)
  • مالکیت فکری (16)
  • مهاجرت (2)
  • وصول مطالبات (1)

ویژه

بهترین وکیل در مشهد

درباره دادپرداز

  • آشنایی با تیم دادپرداز
  • دادپرداز چگونه کار می کند
  • تضمین کیفیت
  • قوانین و مقررات

ارتباط با ما

  • ثبت شکایت
  • تماس با ما
  • سوالات متداول
  • نقشه سایت

خدمات

  • پروفایل
  • ثبت نام وکیل
  • پرسش و پاسخ حقوقی
  • بسته حقوقی راه اندازی استارت آپ ها
  • بانک جامع وکلای کشور

دادپرداز

آدرس: مشهد، احمد آباد، بلوار ناصرخسرو، بین 16 و 18، پلاک 98، واحد همکف
فیسبوک توییتر اینستاگرام Linkedin تلگرام
logo-samandehi
مجوز اتحادیه کشوری کسب و کارهای مجازی

همچنین بخوانیدx

نکات مهم قرارداد هم‌بنیان‌گذاران

23 اسفند 1396

اعتبار قراردادهای آنلاین در ایران چگونه است؟

22 اسفند 1397

قرارداد کار موقت

27 فروردین 1399
همین الان با وکیل تلفنی صحبت کن!