گواهی پرده بکارت یا گواهی سلامت بکارت، گواهی است که در آن، در مورد اینکه معاینه شونده، پرده بکارت داشته یا نه و همچنین، نوع پرده بکارت و میزان آسیب آن، در صورت آسیب به پرده، اظهار نظر می شود. در کشورهای سنتی و مذهبی که قوانین آن تحت تاثیر از شرع نگاشته شده است باکرگی زنان هنوز مسئله ی مهمی محسوب شده و به ویژه خانواده ها در زمان ازدواج توجه بیشتری به این مقوله دارند. در این مقاله در خصوص موقعیت هایی که منجر به صدوراین گواهی و مرجع صدور و نحوه دریافت آن می پردازیم.
گواهی بکارت در چه مواردی صادر میشود؟
امروزه ما با دو نوع گواهی تست بکارت مواجهیم. نوع نخست آن یک گواهی است که به درخواست زن و پیش از ازدواج صادر میشود و هدف از آن جلوگیری از مشکلات احتمالی در برخورد با همسر است. اما نوع دوم یک گواهی است که توسط پزشکی قانونی و به درخواست مقام قضایی صادر میشود. هدف از انجام این تست مواردی مانند تجاوزهای جنسی و یا هنگام طلاق است تا دادگاه بتواند حکم صحیحی در مورد شخص صادر کند. در ادامه توضیحات بیشتری در این زمینه ارائه میکنیم.
آیا گواهی بکارت برای ازدواج لازم است؟
در هیچ کجای قوانین کشور ایران الزامی برای تهیه گواهی بکارت برای انجام امر ازدواج دیده نمیشود. پس هیچ کس نمیتواند دختر را مجبور به این امر کند. البته در جوامع مختلف با توجه به عرف آن اجتماع، بسیاری از افراد ممکن است این گواهی را بگیرند تا از سخنان و تهمتهای احتمالی خانواده همسر در زمان ازدواج در امان بمانند. اگر دختر برای انجام این عمل مورد تهدید یا ضرب و شتم اطرافیان قرار گیرد، میتواند به مراجع قضایی شکایت کند.
شرایط صدور گواهی بکارت
به منظور صدور گواهی سلامت بکارت، وجود چند شرط به شرح زیر ضروری است:
وجود رضایت فرد مورد معاینه: وجود رضایت فرد مورد معاینه اصلیترین و ضروریترین شرط به منظور صدور گواهی بکارت میباشد. صرف نظر از اینکه مرجع صادرکننده گواهی بکارت، پزشک متخصص زنان است یا پزشکی قانونی، فرد مورد معاینه بایستی نسبت به انجام این معاینات رضایت داشته باشد. بنابراین، هیچ کس حتی مرجع قضایی نیز نمیتواند دختری را مجبور به انجام معاینات و در نهایت صدور این گواهی نماید.
صدور گواهی بکارت به تقاضای فرد یا مرجع قضایی: صدور گواهی سلامت بکارت، تنها در صورتی امکانپذیر است که این تقاضا از جانب فرد معاینهشونده یا مرجع قضایی تقدیم شده باشد. بنابراین، با تقاضای همسر یا خانواده ایشان یا هر فرد دیگری این گواهی صادر نمیگردد.
احراز هویت فرد معاینهشونده: پیش از انجام معاینات لازم، هویت دختری که مورد معاینه قرار میگیرد بایستی احراز و مشخص شده باشد. همچنین الصاق عکس فرد معاینهشونده بر روی گواهی نیز ضروری است.
صدور گواهی بکارت در دو نسخه: بهتر آن است که این گواهی با ذکر تمام جزئیات به همراه مهر پزشک و الصاق عکس فرد معاینهشونده در دو نسخه تنظیم گردد.
موارد استفاده گواهی بکارت
همانطور که پیشتر اشاره شد، تنها کاربرد گواهی بکارت در زمان ازدواج نیست. بلکه این سند در برخی از مواقع اهمیت بسیار بیشتری دارد، از جمله:
اثبات وقوع تجاوز جنسی: ارائه گواهی بکارت و انجام معاینات لازم نزد پزشکی قانونی در اثبات وقوع تجاوز جنسی تأثیر بسیاری دارد. چنانچه وقوع تجاوز جنسی به موجب این گواهی اثبات شود، فرد متجاوز به راحتی محکوم شده و مجنیعلیه میتواند دیه ازاله بکارت خود را نیز دریافت نماید.
سقوط اذن ولی قهری جهت ازدواج دختر باکره: وجود اذن پدر یا جد پدری (ولی قهری) جهت ازدواج دختران باکره ضروری است. با از بین رفتن بکارت دختر از راه نزدیکی، اذن ولی قهری نیز ساقط میگردد. بنابراین، گواهی بکارت میتواند موجب اسقاط اذن ولی قهری در ازدواج دختران گردد.
دریافت مهریه: با وقوع عقد نکاح، زن به صورت متزلزل مالک مهریه میگردد. مالکیت زن نسبت به مهریه پس از وقوع نزدیکی ثابت میگردد. بنابراین، در صورت طلاق زوجین پیش از نزدیکی، زن تنها مستحق دریافت نصف مهریه خواهد بود و در صورت طلاق پس از نزدیکی، مستحق دریافت تمام مهریه میشود. گواهی بکارت در چنین مواقعی بیانگر استحقاق زن به دریافت تمام یا نیمی از مهریه است.
بیشتر بخوانید : وصول مهریه از دوایر اجرای ثبت
مرجع صدور گواهی پرده بکارت کجاست؟
برای تهیه گواهی بکارت باید به پزشک متخصص (معمولا پزشک متخصص زنان و زایمان) رجوع کرد. البته این گواهی در مواردی که دادگاه به آن نیاز داشته باشد، توسط پزشکی قانونی صادر میشود. معمولا مرسوم است که دختران قبل از انجام ازدواج همراه مادر خود به پزشکان زنان مراجعه کرده و تقاضای صدور گواهی بکارت را دارند.