اسلام حق طلاق را به مرد داده است. به این معنا که مرد بدون کسب رضایت از زن و البته با ارائه دلایلی محکمه پسند میتواند همسر خود را طلاق بدهد. اما وکالت در طلاق چگونه به زن داده میشود؟ چه مدارکی لازم است تا وکالت طلاق به زن داده شود. در این مطلب از مجله حقوقی دادپرداز شما را با ابعاد وکالت در طلاق آشنا خواهیم کرد.
حق طلاق چیست؟
طبق ماده ۱۱۳۳ قانون مدنی و شرع، حق طلاق به دست مرد است. حقی که مجوز طلاق را بدون نیاز به جلب رضایت همسر فراهم میکند به حق طلاق موسوم است. این حق همواره با مرد است. البته حق زن در طلاق از طرف مرد باید رعایت شود. به این معنی که مرد باید حقوقی مانند مهریه، نفقه نحله و تصنیف دارایی را پرداخت کند.
آیا وکالت در طلاق با حق طلاق تفاوت دارد؟
هر دو یکی است با این توضیح درستتر و علمیتر وکالت طلاق زن است و اصطلاح حق طلاق زن عامیانه است.
شرایط اعطای حق طلاق به زن چگونه است؟
حق طلاق به زن میتواند از طریق “شرط ضمن عقد” در سند نکاح یا با “وکالت حق طلاق” انجام شود. برای وکالت، زن و مرد میتوانند به دفترخانه اسناد مراجعه کرده و وکالت حق جدایی را دریافت کنند.
مدارک لازم برای گرفتن حق طلاق
- شناسنامه طرفین
- کارت ملی طرفین
- عقدنامه
گرفتن مهریه با داشتن وکالت در طلاق
برای بسیاری از خانمها این سؤال وجود دارد که آیا با وجود چنین حقی میتوان مهریه را دریافت کرد. همانطور که گفتیم، آقایان میتوانند حق وکالت در طلاق را به شرط بخشیدن مهریه به خانم بدهند. در صورتی که چنین شرطی نباشد، وصول مهریه بر عهده مرد است. در هر حالت خانمها میتوانند از یک وکیل مهریه نیز کمک بگیرند تا کار به سهولت انجام شود. خانم باید در همه مراحل همراه وکیل حضور داشته باشد.
در صورتی که خانم مایل باشد که در هیچ مرحلهای حاضر نباشد میتواند به یک وکیل دیگر وکالت دهد تا وکیل دوم به جای خانم حاضر باشد و در هیچ مرحلهای از طلاق نیازی به حضور خانم و یا آقا نباشد.
لذا در خصوص این پرسش که اگر حق طلاق با زن باشد مهریه تعلق می گیرد؟ باید گفت که بستگی به حدود اختیارات وکیل در وکالت زن در طلاق دارد. به عبارت دیگر متن وکالت طلاق مهم است.
بیشتر بخوانید : مطالبه مهریه؛ از ثبت دادخواست تا اجرا
شرایط پس گرفتن حق طلاق
در صورتی که حق طلاق در زمان عقد ازدواج از طرف مرد به زن داده شود، مشمول ماده 679 قانون مدنی است که طبق این ماده، مرد میتواند هر زمان که بخواهد وکالت را از همسر خود عزل کند، مگر اینکه وکالت طلاق بصورت بلاعزل در زمان عقد ثبت شده باشد. بنابراین در صورتی که وکالت طلاق بصورت بلاعزل باشد، مرد نمیتواند وکالت در طلاق را باطل کند، مگر اینکه زن به عنوان وکیل از وکالت خود استعفا دهد که در این صورت حق وکالت در طلاق باطل خواهد شد.
به عبارت دیگر وکالت برای طلاق اگر در ضمن عقد نکاح (سند ازدواج) شرط شده باشد، غیر قابل عزل از جانب مرد می باشد و اگر اعطای وکالت در طلاق در دفترخانه داده شده باشد می تواند بلا عزل و یا قابل عزل و یا مدت دار باشد که همه این موارد بستگی به مرد دارد که چه نوع وکالت در طلاقی بخواهد اعطا کند.
در صورت گم کردن وکالت نامه طلاق چه باید کرد؟
در صورتی که حق طلاق در یک سند جداگانه و غیر از سند ازدواج به زن داده شده باشد، به دلیل اینکه عقد وکالت نوعی عقد جایز به حساب می آید، مرد میتواند هر زمان که اراده کند وکالت طلاق را باطل کند. توجه داشته باشید که در عزل وکالت زن، شرایطی که در سند وکالت درج شده است، تعیین کننده خواهد بود.
آیا برای گرفتن حق طلاق شاهد لازم است؟
برای گرفتن حق طلاق نیاز به حضور هیچ شاهدی نیست. زن و مرد میتوانند وکالت طلاق را در زمان عقد ازدواج و ضمن شروط ازدواج و یا پس از آن و با مراجعه به یکی از دفاتر ازدواج در سراسر ایران، تنظیم نمایند. تنها در صورتی که زن بخواهد مهریه خود را ببخشد به دو شاهد معتمد نیاز است تا تایید کنند که زن بدون اجبار و به زور راضی به بخشش مهریه نشده است. در صورتی که اصل وکالتنامه پاره و یا گم شود، زن میتواند با ارائه مدارک شناسایی و با مراجعه به همان دفترخانه یک رونوشت از آن را تهیه کند. بنابراین توصیه میشود تا زنانی که از همسر خود وکالت طلاق میگیرند، یک کپی از اصل شناسنامه و کارت ملی همسرشان را ضمیمه اصل وکالتنامه کنند.
نحوه دادن حق طلاق از خارج از کشور
حال گاهی دیده می شود که مرد خارج از کشور اقامت دارد، و قصد دارد حق طلاق را به همسر اهدا نماید. در این صورت می بايست زوج برخی مراحل را طی کند، که در زیر به شرح آن ها پرداخته ایم:
برای اهدای حق طلاق از خارج از کشور، هیچ نیازی به حضور زوجه در دفاتر ثبت اسناد ایران نیست، زوجه می بايست به کنسولگری ایران در کشور مورد نظر مراجعه نماید سپس وکالت نامه اهدای حق طلاق را تنظیم و آن را امضا نماید؛ در مرحله بعد باید وکالت نامه را به کنسولگری تحویل دهد؛ کنسولگری وکالتنامه را به ایران ارسال نموده، و از این طریق زن موفق به گرفتن حق طلاق خواهد شد. همچنین مرد می تواند برای اهدای حق طلاق به جای کنسولگری به، دفاتر اسناد رسمی کشور مورد نظر نیز رجوع نماید.
حضانت فرزند در صورت داشتن وکالت در طلاق زن
زن با داشتن وکالت طلاق و حق طلاق، قادر به گرفتن حضانت فرزند خود نبوده و حضانت فرزندان به دو روش در قانون انجام میگردد؛ حضانت فرزندان با توجه به سن قانونی آنها و بر طبق انتخاب خود فرزندان بر طبق توافق والدین یا حضانت فرزندان توسط پدر یا مادر با توجه به نظریه و صلاح دید دادگاه به نفع فرزندان است.
بیشتر بخوانید : راهنمای جامع حضانت فرزند بعد از طلاق
تأدیه نفقه در حق طلاق
اگر مردی در پرداخت نفقه همسر خود کوتاهی کرده و در طول زندگی مشترک، نفقه همسر خود را پرداخت نکند، زن به راحتی میتواند درخواست طلاق خود را به دادگاه خانواده ارائه دهد. بنابراین عدم پرداخت نفقه از طرف مرد یکی از روشهای دادن حق طلاق به زن محسوب میشود. زن با داشتن حق طلاق نیز میتواند نفقه خود را از همسرش دریافت کند زیرا مهریه و نفقه از حقوق اصلی زن محسوب شده و مرد بر طبق قوانین حمایت از خانواده، ملزم به پرداخت آنها است.
سخن پایانی
همانطور که گفته شد حق طلاق تنها برای مرد است و فقط وکالت در انجام آن را می تواند به زن بدهد تا علاوه بر مرد، زن هم این حق را داشته باشد. در مورد اینکه حق طلاق بهتر است یا مهریه نیز توضیح دادیم اما با توجه به شرایط هر شخص بهتر است مرد و زن برای شناخت حقوق خود و برابر کردن آن در امر ازدواج از مشاوره یک فرد آگاه به این حقوق مانند وکیل دادگستری بهره مند شوند تا بهترین راهنمایی متناسب با شرایطشان را دریافت کنند.