قرارداد همبنیانگذاران:
یکی از قراردادهای استارتاپی است که، به هنگام ایجاد استارتاپ یا کسب و کار جدید، موسسین یا هم بنیانگذاران یک استارتاپ با استفاده از یک موافقتنامه یا توافقنامه مشخص میکنند که ایده کسب و کار چیست، چه کسانی بنیانگذاران هستند و هر یک از بنیانگذاران چه نقشی در شرکت (تیم) خواهند داشت و همچنین چه میزان از سرمایه شرکت متعلق به آنها است.
توافقنامه سهامداران:
هنگامی که یک استارتاپ راهاندازی شد برای مدیریت بهتر و پذیرش سرمایه گذاریهای خصوصی جدید لازم است، یک توافقنامه سهامداران ایجاد گردد که در آن حقوق سهامداران را تعیین کند و زمانی که آنها بتوانند از حقوق استفاده کنند. این حقوق می تواند حق سهامداران را برای انتقال سهام، حق انحلال اول، بازپرداخت پس از مرگ یا ناتوانی و قدرت سهامداران برای مدیریت و اجرای راه اندازی را شامل شود. همچنین مهم است که بنیانگذاران شرایط واگذاری و یا فروش هر سهام را در آینده پیشبینی کنند.
قراردادهای همکاری و استخدامی:
برای اینکه یک استارتاپ بتواند به روند رشد خود ادامه دهد نیازمند این است که برای بخشهای مختلف خود و در مقاطع زمانی مشخص اقدام به جذب نیرو و یا همکاری با فرد یا مجموعههای دیگر کند و برای این موضوع نیازمند یک قرارداد حقوقی مشخص بین یک کارمند و شرکت یا مجموعه میباشد، این قرارداد استارتاپی باید شرایط و ضوابط هر دو طرف را به روشنی بیان کند.
توافقنامه عدم افشاء یا رازداری:
یعنی اینکه از لحظهای که یک کارمند یا سرمایهگذار وارد استارتاپ یا کسب و کار شما میشود باید با امضاء یک قرارداد یا شرط رازداری روبرو شود.این قرارداد به شما این امکان را میدهد که از ایدههای بنیانگذاران و کارکنان و اطلاعات اختصاصی و مالکیت معنوی استارتاپ خود و هر آنچه در کسب و کار شما مفهوم اسرار تجاری دارد محافظت کنید.
توافقنامه عملیاتی:
برای جلوگیری از هر گونه اختلاف، سوء برداشت و یا تناقض در اقدام و یا درگیری در بین بنیانگذاران یک استارتاپ، همه بنیانگذاران باید توافقنامه عملیاتی جامع را امضا نمایند. این توافقنامه که یکی از قراردادهای استارتاپی مهم به شمار میآید، باید ارتباط بنیانگذاران را تعریف کند، در واقع توافقنامه عملیاتی اجرای تمام کارهای آینده استارتاپ را ترسیم میکند و بیشتر راجع به شرایط اجرای فعالیتها صحبت میکند.
دستوالعملها و مصوبات:
به منظور اطمینان از این که در استارتاپ شما همه امور و مسئولیتها به درستی انجام و پیگیری گردد، بنیانگذاران باید دستورالعملها و مقررات داخلی قوی را تدوین نمایند. این قوانین و دستوالعملها باید قوانین داخلی شرکت را ایجاد کنند، مانند نحوه حل اختلافات، انتخاب رهبری و تعیین حقوق و قدرت سهامداران. مهمتر از همه، در این مقررات باید شرایط رای گیری را برای تصویب اقدامات خاص شرکت مانند انتخاب هیئت مدیره جدید و یا ورود به بدهی ایجاد کنند.