با توجه به اعلام انتشار بیماری کرونا در بعضی از استانهای کشور توسط وزارت بهداشت، بعضی از فعالان سایبری با اینکه میتوانند در راستای پیشگیری و آموزش در خصوص این بیماری سواد جامعه را افزایش دهند، ناخواسته با انتشار شایعه و یا کلیپهایی که معنی خاصی هم ندارند باعث تشویش اذهان عمومی شده و آرامش روانی جامعه را بر هم میزنند.
همچنین بخوانید:
1- مشاوره تلفنی با وکیل پایه یک دادگستری
3- شکایت از کارفرما بدون قرارداد کتبی
این روزها ضمن اینکه برای رصد فضای مجازی دادیار ویژه تعیین شده و پلیس فتا نیز به صورت جدی فضای مجازی را رصد میکند، به ادمینهای کانالهای فضای مجازی ، تذکرهای لازم در خصوص تخلفات و جرایم احتمالی در این فضا توسط پلیس فتا داده شده و هرگونه اطلاع رسانی باید با اخذ اطلاعات صحیح از ریاست شبکه بهداشت و درمان انجام شود.
همچنین کاربرانی که به صورت موردی و ناخواسته اقدام به انتشار شایعات می کنند، شناسایی شده، ضمن تذکر، توجیه میشوند، این درحالی است که اگر این کار استمرار داشته باشد، در قالب پرونده قضایی به مقامات قضایی ارجاع داده میشوند.
پرسنل پلیس فتا به صورت شبانهروزی مشغول رصد و نظارت دقیق بر فعالیتهای فضای مجازی میباشند و با هر کس که با درج اخبار جعلی و کلیپهای غیرواقعی و تقطیع شده فضای ذهنی مردم را ملتهب کند قاطعانه برخورد خواهد شد.
مجازات نشر اکاذیب در خصوص شایعه پراکنی های کرونا در قانون
نشر اکاذیب به معنای انتشار و اشاعه اخبار دروغ و وقایع خلاف واقع به قصد اضرار به غیر، تشویش اذهان عمومی و مقامات رسمی است.
بنابراین هر کس به قصد ضرر زدن به دیگران یا تشویش اذهان عمومی اقدام به بیان اکاذیب کند، مجرم محسوب میشود.
نشر اکاذیب از جرایم مطلق است یعنی تحقق جرم به وقوع ضرر یا ایجاد تشویش اذهان عمومی موکول نیست و همین که کسی اقدام به اظهار اکاذیب و انتشار آن کند یا اخبار و مطالب بیاساس را عنوان کند، از نظر قانون مجرم بوده و قابل تعقیب است.
در اظهار اکاذیب اعمال معینی به شخص یا اشخاص نسبت داده نمیشود بلکه اخبار یا مطالب بیاساس بهطور کلی اظهار میشود.
مجازات نشر اکاذیب
به موجب ماده ۶۹۸ بخش تعزیرات قانون مجازات اسلامی
«هرکس به قصد اضرار به غیر یا تشویش اذهان عمومی یا مقامات رسمی به وسیله نامه یا شکواییه یا مراسلات یا عرایض یا گزارش یا توزیع هرگونه اوراق چاپی یا خطی با امضا یا بدون امضا اکاذیبی اظهار کند یا با همان مقاصد ،اعمالی را بر خلاف حقیقت راساً یا به عنوان نقل قول به شخص حقیقی یا حقوقی یا مقامات رسمی تصریحاً یا تلویحاً نسبت دهد، اعم از اینکه از طریق مزبور به نحوی از انحا ضرر مادی یا معنوی به غیر وارد شود یا خیر، علاوه بر اعاده حیثیت در صورت امکان، باید به حبس از دو ماه تا دو سال یا شلاق تا ۷۴ ضربه محکوم شود.»
تا زمان نگارش این مطلب 30 پرونده در خصوص نشر اکاذیب ویروس کرونا در کشور تشکیل شده است.
طبق اعلام رئیس پلیس فتا ناجا کارگروه ویژه برای مقابله با شایعه سازان در فضای مجازی با موضوع کرونا تشکیل شده است و در این رابطه ۲۴ نفر بازداشت و ۱۱۸ نفر از کاربران مورد تذکر و ارشاد قرار گرفتهاند.
[maxbutton id=”15″ url=”https://dadpardaz.com/blog/legal-advice” text=”مشاوره تلفنی با وکیل” ]
[maxbutton id=”14″ ] [maxbutton id=”16″ url=”https://dadpardaz.com/faqs” ]