متاسفانه حادثه ناشی از کار یکی از حقایقی است که معمولاً کارگران به شکلهای مختلف با آنها مواجه میشوند. میزان حوادث رخ داده در کارگاههای مختلف متفاوت است. برخی به عنوان کارمند اداری عمل میکنند و عملاً اتفاق خاصی برای آنها رخ نمیدهد. این در حالی است که برخی دیگر به عنوان کارگر در کارگاههای برش کاری و پرس کاری کار میکنند که بروز حادثه در آنها بسیار رایج است. در اغلب موارد وقوع حادثه ناشی از کار باعث ایجاد تنش بین کارگران و کارفرمایان و حتی بیمه گذاران میشود.
بنابراین، به منظور از بین بردن هرگونه ابهام در این زمینه، ابتدا تعریفی کلی در مورد حوادث ناشی از کار خواهیم داشت و برخی از قوانین آن را معرفی خواهیم کرد تا در صورت بروز این مشکل بتوانید از آنها استفاده کنید.

حادثه ناشی از کار به چه شکلی تعریف میشود؟
حادثه ناشی از کار به کلیه حوادث و اتفاقاتی گفته میشود که در جریان آن صدمات جسمی و جانی به کارگران و کارفرمایان وارد میشود و چارچوب آن در قانون کار تعریف شده است. در واقع، این حوادث به صورت مستقیم و غیرمستقیم به فعالیت فرد در این حوزه کاری مربوط میشود. حتی جالب است بدانید که ایاب و ذهاب با سرویسهای مربوط به کار و شغل، اگر به حادثه و صدمه منجر شود، شامل حادثه ناشی از کار بوده و بیمه گذاران، از جمله بیمه تأمین اجتماعی وظیفه پرداخت غرامت و دیه فرد را بر عهده دارد.
اما شاید تعریف وقوع حادثه ناشی از کار از دیدگاه صندوق تأمین اجتماعی نیز برای شما جالب به نظر برسد. در ماده ۶۰ قانون تأمین اجتماعی آورده شده است که حوادثی در این دسته قرار میگیرند که در حین انجام وظیفه و یا به سبب آن برای شخص رخ داده باشند یا به دستور کارفرما در محلی خارج از محوطه کارگاه رخ داده باشند، یا در مسیر رفت و برگشت کارگر به محل کار و منزل اتفاق افتاده باشد. حتی اگر بیمه شده برای نجات سایر بیمه شدگان و مساعدت به آنان دچار حادثه شود، مشمول مقررات حمایتی حادثه ناشی از کار شده و بیمه او را تحت پوشش قرار میدهد.
مسئولیت کیفری حادثه ناشی از کار بر عهده کیست؟
گاهی ممکن است این سؤال برای شما پیش آمده باشد که مسئولیت کیفری بروز چنین حوادثی در محل کار بر عهده کیست.
معمولاً در این مورد بازرسان اداره کار و کارشناسان رسمی دادگستری به بررسی محل حادثه پرداخته و در مورد آن اعلام نظر میکنند.
اما به طور کلی اگر این حادثه بر اثر عدم رعایت مقررات ایمنی و مقررات اولیه توسط کارفرما باشد، مشخصا کارفرما یا مسئول مستقیم آن بخش از نظر کیفری و حقوقی مسئولیت حادثه ناشی از کار را بر عهده میگیرد.
اما اگر ما به عنوان آسیب دیده و مسئول اصلی اتفاق باشیم و بروز چنین مشکلی به دلیل عدم رعایت نکات ایمنی و مقررات وضع شده در کارگاه باشد، آیا بازهم این مسئولیت بر عهده کارفرما خواهد بود؟ پاسخ به این سؤال کاملاً مشخص است و قانون در این مورد از کارفرما حمایت میکند. البته تعیین این موضوع با توجه به نظر بازرسان اداره کار و کارشناسان رسمی دادگستری است. همانطور که در مراحل قبل برای بررسی حادثه درخواست میدهیم، این کارشناسان نظر خود را اعلام کرده و ممکن است کارفرما یا کارگر به عنوان مقصر تشخیص داده شوند.
نقش بیمه تأمین اجتماعی و بیمه مسئولیت مدنی به چه صورت است؟
در جریان خدمات درمانی و پرداخت دیه برای حادثه ناشی از کار دو نوع بیمه درگیر هستند که یکی از آنها بیمه تأمین اجتماعی و دیگری بیمه مسئولیت مدنی است. خوشبختانه بیمه تأمین اجتماعی با توجه به ماده ۵۴ قانون تأمین اجتماعی تمامی افراد بیمه شده و خانواده آنها را تحت پوشش قرار میدهد و خدمات پزشکی را با توجه به وضعیت مصدومیت آنها ارائه میکند. این خدمات پزشکی شامل اقدامات درمانی سرپایی، اقدامات بیمارستانی، تحویل داروهای لازم و انجام آزمایشات تشخیص طبی میشوند.
بیمه مسئولیت به بیمهای گفته میشود که در جریان آن بیمهگر تمامی هزینههای مربوط به بیمه گذار به دلیل کوتاهی در مسئولیت را بر عهده میگیرد. در واقع، بیمه متعهد میشود که اگر کارفرما در انجام وظیفه خود یا تعیین مقررات کوتاهی خاصی انجام داده و در بررسیهای فنی مشخص شود که او مقصر حادثه است، تمامی هزینه و جریمه توسط بیمه پرداخت میشود. بیمه مسئولیت برای کسانی که به دنبال جبران صدمات ناشی از حوادث هستند، راهکار بسیار خوبی است.
مسئولیت عدم رعایت نکات ایمنی بر عهده کیست؟
یکی از مواردی که برای افراد حادثه دیده مورد سؤال است و ممکن است دلیل شکست خود را در این پروندهها بپرسند، مسئولیت عدم رعایت نکات ایمنی توسط کارگر است. در بررسیهای فنی توسط نماینده دادگستری و نماینده اداره کار مشخص میشود که علت حادثه چه چیزی بوده است. اگر در این بررسی مشخص شود که کارفرما در تأمین وسایل ایمنی و مقررات امنیتی کوتاهی کرده باشد، تمامی هزینههای حادثه ناشی از کار بر عهده کارفرماست.
اما گاهی کارفرما تمامی تجهیزات ایمنی را در اختیار کارگران قرار میدهد و در مورد مقررات کار با آنها اتمام حجت میکند. در این صورت اگر به دلیل کوتاهی کارگر، حادثهای در محیط کار به وجود بیاید و به کارگاه یا به شخص کارگر لطمهای وارد شود، کارفرما در این مورد مسئولیتی بر عهده نخواهد داشت و تمامی مسئولیت آن بر عهده کارگر است.
کوتاهی در هر کدام از موارد مربوط به حادثه ناشی از کار میتواند جای مقصر و حادثه دیده را عوض کند. پس اگر هنوز هم در این زمینه ابهام دارید، با کارشناسان ما در دادپرداز در تماس باشید.
مشاوره تلفنی تخصصی با وکیل کار و تامین اجتماعی
این مطلب چطور بود؟
[kkstarratings]