در ابتدا بگویم که طبق ماده 2 قانون کار کارگر، کسی است که به هر عنوان در مقابل دریافت حق السعی اعم از مزد ، حقوق ، سهم سود و سایر مزایا به درخواست کارفرما کار می کند . پس کارمندان شرکت های خصوصی طبق این قانون کارگر محسوب میشوند و آنچه در ادامه درباره اخراج از کار خواهیم گفت مشمول همه افراد بغیر از کارمندان رسمی دولت می باشند.
در بخش نظرات سوالات تان بپرسید: ارسال سوال
مقررات اخراج
اخراج، عمل یک جانبه ای است که به وسیله آن کارفرما قرارداد کار را فسخ می کند. با توجه به آسیب پذیری امنیت شغلی کارگران، قانون کار موازین حمایتی خاصی را جهت اخراج کارگران مقرر داشته است.
بر اساس قانون، به اشتغال یک کارگر نباید خاتمه داده شود مگر اینکه دلیل موجهی برای چنین خاتمه ای در ارتباط با کارگاه و نوع شغل به وجود بیاید. به این ترتیب اخراج بنا به دلایل مشخص و مستدل می تواند موجه یا غیر موجه باشد.
اخراج موجّه کارگر
قرارداد کار برای کارگران همانند کارفرمایان ایجاد حق، وظیفه و تکلیف می نماید. در کنار حقوق و موازین حمایتی خاصی که قانون برای کارگران در نظر گرفته است، متقابلا تکالیفی نیز برای آنان مقرر می دارد که تخلف از آن می تواند توجیه کننده اخراج کارگر باشد.
تخلف کارگر
تبعیت حقوقی و فرمانبری از کارفرما مشخصه و وظیفه اصلی کارگر در رابطه کار به شمار می آید که زمینه ساز تعهد و تکلیف وی در انجام کار است. مهم ترین این ضوابط عبارتند از:
- رعایت ضوابط مقرر از سوی کارفرما یا مدیریت کارگاه
- رعایت ضوابط بهداشتی و ایمنی کارگاه
- خود داری از افشای اسرار کسب و کار بر خلاف منافع کارگاه و کارفرما
در همین راستا ماده 27 قانون کار مقرر می دارد:
هرگاه کارمند در انجام وظایف محوله قصور ورزد و یا آیین نامه های انضباطی کارگاه را پس از تذکرات کتبی ، نقض نماید کارفرما حق دارد در صورت اعلام نظر مثبت شورای اسلامی کار علاوه بر مطالبات و حقوق معوقه، به نسبت هر سال سابقه کار، معادل یک ماه آخرین حقوق کارگر را به عنوان «حق سنوات» به وی پرداخته و قرارداد کار را فسخ نماید.
ماده 27 قانون کار
در راستای تعریف واژه قصور و مصادیق آن، ماده یک مقررات اجرایی تبصره 2 ماده 27 قانون کار مقرر می دارد هرگونه کوتاهی در انجام وظایف محوله و یا هر گونه عمل یا ترک عمل از جانب کارگر که موجب:
- نقض آیین نامه های انضباطی کارگاه
- بروز اختلال و بی نظمی در روند طبیعی کار
- کاهش کمی یا کیفی تولید و خدمات
- افزایش ضایعات
- ضرر و زیان به کارگاه و کارفرما
- نقض شئون اسلامی کارگاه
را فراهم نماید قصور نامیده می شود و اخراج مبتنی بر این عوامل موجه خواهد بود.
نکات مهم در اخراج قانونی کارگران
- تحقق قصور کارفرما در انجام وظایف محوله
- نقض آیین نامه های انضباطی کارگاه پس از تذکرات کتبی
- الزام اعلام نظر مثبت شورای اسلامی کار و در صورت نبود، نظر مثبت انجمن صنفی کارگران و در صورت نبود هیچ یک از این دو نهاد، نظر مثبت هیئت تشخیص اداره کار محل اشتغال
- پرداخت کلیه مطالبات و حقوق معوقه کارگر از جمله پرداخت حق سنوات به ازای سالی، یک ماه آخرین حقوق
یادآوری: چنانچه مساله اخراج موجه با توافق حل نشد، مساله به هیئت های تشخیص و حل اختلاف ارجاع می شود و در مدت رسیدگی قرارداد کار به حالت تعلیق در می آید. در ادامه، چنانچه توقیف کارگر به لحاظ اخراج قانونی، منجر به محکومیت او نشود، مدت رسیدگی جزء سابقه خدمت کارگر محسوب شده و کارفرما مکلف است کارگر را به کار سابق بازگرداند و مزد وی را از تاریخ اخراج، تماما پرداخت نماید.
چنانچه کارگر تمایل به بازگشت به کار نداشته باشد و نخواهد به کار سابق بازگردد،کارفرما مکلف است حق سنوات وی را به ازای سالی، 45 روز آخرین حقوق، به وی پرداخت کند.
اخراج غیرقانونی کارگر
اخراج غیر قانونی کارگر یکی از مهم ترین مسائلی است که ممکن است کارگر با آن مواجه شوند به همین جهت در قانون کار برای جلوگیری از تضییع حقوق کارگران و اخراج غیرقانونی آنان قوانینی در نظر گرفته شده است.
اخراج کارگران توسط کارفرمایان
به دلیل اینکه قانون کار شرایط سخت گیرانه ای را برای اخراج غیرقانونی کارگر درنظر گرفته است، معمولا کارفرمایان قراردادهای کوتاه مدت کاری سه ماهه، شش ماه و یک ساله با کارمندان منعقد می کنند که مدت قرارداد کوتاه باشد و مجبور به اخراج کارگران نباشند. با این حال معمولا کارفرمایان کارگران را به دلیل مشکلات مالی، کاهش هزینه های تولید و گاها عدم کارایی کارگر اخراج می کنند.
مصادیق اخراج غیرقانونی کارگران
همانطور که در قسمت اخراج قانونی و موجه کارگران به آن اشاره شد، هر اخراجی از ناحیه کارفرما که مستند به دلایل و عوامل مذکور در ماده 27 قانون کار و دستورالعمل اجرایی آن نباشد در حکم اخراج غیر قانونی کارگر بوده و قابل شکایت در شعب هیئت تشخیص و حسب مورد هیئت حل اختلاف و دیوان عدالت اداری خواهد بود.
از جمله مصادیق اخراج غیرقانونی، عدم پذیرش کارگر پس از مدتی است که قانونگذار مجوز تعلیق قرارداد را به کارگر می دهد و به شرح زیر خلاصه شده است.
- تعلیق قرارداد کار در اثر حوادث غیر قابل پیش بینی
- تعلیق قرارداد کار در مرخصی تحصیلی و یا دیگر مرخصی های بدون حقوق
- تعلیق قرارداد کار در اثر توقیف قرارداد کارگر به دلیل شکایت کارفرما
- تعلیق قرارداد کار در دوران خدمت نظام وظیفه عمومی
این موارد ممکن است برای کارگاه و یا کارگر اتفاق بیفتد که در نتیجه منجر به تعلیق موقت قرارداد کاری می شود .اما اگر پس از رفع حالت تعلیق، کارفرما از پذیرفتن کارگر خودداری کند، کار او در حکم اخراج غیر قانونی کارخواهد بود.
وظایف کارگر در برابر اخراج غیر قانونی کارفرما
بر اساس تبصره ماده 20 قانون کار، اگر بعد از حداکثر 30 روز پس از رفع حالت تعلیق، کارگر آمادگی خود را به کارفرما اعلام نکند، مستعفی(استعفا داده) شناخته می شود و اگر بعد از آن کارفرما او را نپذیرد، در حکم اخراج غیرقانونی کارمند نخواهد بود.
در هر یک از چهار مورد مذکور در بالا، چنانچه کارفرما پس از رفع حالت تعلیق از پذیرفتن کارگر خودداری کند، این عمل در حکم اخراج غیر قانونی، محسوب می شود و کارمند حق دارد ظرف مدت 30 روز به هیئت تشخیص مراجعه نماید و هر گاه کارفرما نتواند ثابت کند که نپذیرفتن کارگر مستند به دلایل موجه بوده است، به تشخیص هیات مزبور مکلف به :
- بازگرداندن کارگر به کار .
- پرداخت حقوق یا مزد وی از تاریخ مراجعه به کارگاه می باشد.
اگر کارفرما بتواند اثبات کند که عدم پذیرش کارگر بر اساس عذر موجه است (فرضا تعطیل شدن کارگاه) باید به ازای هر سال سابقه کار 45 روز آخرین مزد تحت عنوان حق سنوات به کارگر پرداخت نماید.
نکته: چنانچه کارمند بدون عذر موجه حداکثر 30 روز پس از رفع حالت تعلیق، آمادگی خود را برای انجام کار به کارفرما اعلام نکند و یا پس از مراجعه وعدم پذیرش کارفرما، به هیات تشخیص مراجعه ننماید، مستعفی شناخته می شود که در این صورت کارگر مشمول اخذ حق سنوات به ازای هر سال یک ماه آخرین حقوق خواهد بود.
ذکر این نکته حائز اهمیت است که اگر کارگاهی دارای شورای اسلامی کار نباشد، کارفرما باید نظر مثبت انجمن صنفی را جلب کند و اگر موضوع با توافق بین کارفرما و کارمند حل نشد، موضوع به هیات تشخیص روابط کارگر و کارفرما ارجاع داده خواهد شد. اما اگر باز هم موضوع حل نشد، این بار در هیات های حل اختلاف کارگر و کارفرما موضوع طرح می شود و نظر نهایی این هیات، ملاک تصمیمگیری خواهد بود.
وظیفه کارفرما در برابر اخراج غیر قانونی کارگر
اگر کارفرمایی مرتکب عمل اخراج غیر قانونی کارمند شود، همانطور که در ماده 20 تصریح شده است، کارگر باید ظرف حداکثر مدت 30 روز به هیات تشخیص (اداره کار) مراجعه کند.
در صورت تشخیص اداره کار، مبنی بر اخراج غیرقانونی کارمند ، کارفرما مکلف به بازگرداندن کارمند به کار و پرداخت حقوق یا مزد کارمند از تاریخ مراجعه به کارگاه است. با این حال اگر کارمند پس از صدور رای قطعی تمایلی به بازگشت به محیط کار را نداشته باشد، بر اساس تبصره ماده 165 قانون کار، کارفرما مکلف است از تاریخ اخراج، حقوق کارمند را پرداخت کرده و به ازای هر سال سابقه کار، معادل ۴۵ روز حقوق به عنوان حق سنوات به وی پرداخت کند.
اجرای رای بازگشت به کار
چنانچه کارفرما، شخصا اقدام به اجرای رای هیئت های حل اختلاف ننموده و کارگر را به سمت قبلی بازنگرداند، بر اساس ماده 166 قانون کار، آرای قطعی صادره از طرف مراجع حل اختلاف کار، لازم الاجرا بوده و به وسیله اجرای احکام دادگستری به درخواست کارگر به مورد اجرا گذارده خواهد شد.
[maxbutton id=”15″ url=”https://dadpardaz.com/blog/legal-advice/” text=”مشاوره تلفنی حقوقی با وکیل” ]
[maxbutton id=”16″ url=”https://dadpardaz.com/faqs” text=”مشاوره حقوقی آنلاین رایگان” ] [maxbutton id=”14″ ]
27 دیدگاه
کارفرماها ابتدا بصورت قانونی استخدام کنند و حق و حقوق قانونی کارمند رو پرداخت کنند ، قانونی اخراج کردنشان پیشکش …
سلام
سوال بسیار مهم
اگر نیرو به تنوان کارمند استخدام شده باشد و کارفرما از این نیرو جهت امور کارگری و نگهبانی استفاده کند چه عواقبی برای کارفرما دارد و کارمند چطور باید در اداره کار شکایت کند
با سلام
نظر به ماده ده قانون کار،مشخصات قرارداد بین طرفین باید مشخص باشد.لذا اطلاق عنوان کارمند به انجام دهنده کار در روابط کارگری و کارفرمایی اشتباه است.کارگر مکلف است طبق وظیفه مصرح در قرارداد به اشتغال بپردازد و امور محوله به وی همان چیزی خواهد بود که در قرارداد پیش بینی شده.لذا اطلاق عنوان کارمند عمدتا سهوی بوده و جایگاه آن در موارد استخدامی و دولتی است نه موارد قراردادی.
سلام من تو یه شرکت حمل و نقل کار میکردم و قرار داد یکساله داشتم ولی بعد از دو ماه برای خودرو مشکلی پیش اومد و زمانی که بعد از تعمیر به محل کارم مراجعه کردم گفتن که شما اخراجی و حقوقم ندادن و گفتن نمیتونی شکایت کنی چون ترک کار کردی.
میخوا بدونم آیا حق یه چنین چیزی رو دارن؟ و آیا میتونم ازشون شکایت کنم و حقوق م رو بگیرم؟
با سلام
استفاده از خودرو،جزء ماهیت شغل است بصورتی که بدون آن ارکان کار محقق نمی گردد.لذا تعلیق زمانی برای تعمیر خودرو به میزان متعارف،علی الاصول نباید منجر به اخراج گردد.لکن رویه منطقی این است که کارفرما در جریان قرار گرفته و با آگاهی وی و در بستر مواردی چون مرخصی،محل کار را ترک نمایید.
پیشنهاد می شود با طرح مساله در اداره کار محل اشتغال،بخش هیئت تشخیص،موضوع را قانونا پی گیری کنید.
موفق باشید.
اگر درارگان دولتی سرقتی توسط کارمندی صورت نگیرد ولی مسوول انبار حواله خروج انبار که شامل کالایی است که به دیگر کارمند دا ه است گم کند.اون انباردار مجازات میشود؟
با سلام
سوال کلی و مبهم است.اجمالا می توان گفت کارفرما می تواند تحت عناوینی نظیر خیانت در امانت از انباردار شکایت کیفری کند یا موضوع را در بستر نقض قوانین و مقررات قراردادی در اداره کار مطرح نماید.
همچنین عمل کارمند نیز بسته به نظر هیئت رسیدگی به تخلفات اداری،طبق ماده8،تخلف بوده و به تناسب جرم ارتکابی،مشمول مجازات خواهد بود.
موفق باشید.
در کل کارمندی تخلف کرده است چطور مشخص میشود تخلفات ؟
با سلام
طبق ماده یک قانون رسیدگی به تخلفات اداری،رسیدگی به نقض قوانین توسط کارمندان دولت در هیئتی موصوف به هیئت رسیدگی به تخلفات اداری صورت می گیرد.این هیئت ها درون سازمان مستقل دولتی و یا دارای شعبه در مراکز استان ها هستند.
موفق باشید.
در ارگان دولتی اگر کارمندی بفهمد کارمند دیگر بهش خسارت زده است ولی شکایت نکند آیا تخلف از آن کارمند متخلف دفع میشود؟ یا اینکه تا چه مدت وقت است شکایت کرد ازنظر قانونی علیه متخلفی که ضرر زده است.
با سلام
مطالبه خسارت چه از لحاظ مادی و چه معنوی مشمول مرور زمان نبوده و متضرر می تواند آن را هروقت که بخواهد مطالبه کند؛لکن چنانچه فاصله زمانی بین ایجاد خسارت و اقامه دعوا در محکمه،طولانی باشد،اثبات آن دشوارتر خواهد بود.
موفق باشید.
سلام من یه مدت یه جا وسط کار بودم در تولیدی لباس یعنی کارگر ساده خیلی کارمو باسرعت و خوب انجام میدادم با اینکه خیلی لاغرم بعد یه مدت یه وسط کار دیگه پیدا کرد که قرار بود یه میلیون بگیره ولی من قرار بود یک و سیصد بگیرم بعد با چرخ کاری که فامیلشونم بود شروع کردن به بهانه اوردن و بی ادبی کردن تا اینکه یه بار جمعه شب یه شب بعد اینکه یومیه یا همون هفتگی مو به حسابم ریخت پیام داد دیگه وسط کار نمیخوام نیا ممنون یعنی سه روز مونده بود یک ماه کارم کامل بشه بعد میگفت خوب کار نمیکنی اول خوب بودی رفتم وسایلمو جمع کردم دیگه از خیر اون دوسه روز گذشتم دیدم تصفیه نمیکنه هی میگه ۵شنبه بعد با کلی کل کل بالاخره خودش گفت نصف پولتو اخر این هفته نصفشو هفته بعد میدم ولی نداد ازون موقع هر چی پیام دادم زنگ زدم اول گفت کرایه دادم پول ندارم ببخشید بعدش دیگه جواب نداد رفتم وزارت کار شکایت کردم بعد الان که نامه دستش رسیده تهدید میکنه الکی میگه تو فلان قدر کارو خراب کردی میام ازت ۵میلیون میگیرم ۳تا شاهد دارم.من واقعا مغزم ازین همه پرروییش داره سوت میکشه تو رو خدا راهنماییم کنین.دادگاه میتونه به ضرر من شه؟
با سلام
پرداخت حقوق معوقه شما توسط اداره کار بررسی و در صورت صحت تایید می گردد.لذا اگر حقیقتا خسارتی وارد نکرده باشید،صرف معرفی شاهد و نبود مدارک دیگر،کاری از پیش نخواهد برد.اما اگر خسارتی حادث شده باشد،مطالبه کارفرما با نظر بازرس کار،باید پرداخت گردد.
موفق باشید.
سلام
مطلب بسیار کاربردی و خوبی بود.
بسیار کمک میکنه به سطح سواد حقوقی که باعث جلوگیری از برخی حوادث و مسائل تضییع حق و حقوق میشه.
ممنون از شما
با سلام
سپاس از حسن عنایت شما
موید باشید.
من خارج از چارچوب و تایم ادارهک در دادگاه محکوم به رابطه نامشروع غیر از زنا شدم اعتراض دادم و پرونده در تجدید نظر هست هنوز حکم قطعی صادر نشده .ایا در صورت محکومیت اداره میتونه حکم به اخراج بده یانه.
با سلام من در بيمارستان كار ميكنم واين ماه علاوه بر موظفي 100 ساعت اضافه كار دارم ولي بيمارستان اعلام كرده كه به دليل شيوع كرونا و نداشتن پول فقط حقوق موظفيو ميده و اضافه كاريا سوخت ميشه از طرفي نه شيفتامونو اف ميكنن نه پولشو قراره بدن ميگن اگه هم اعتراض دارين برين تسويه حساب كنين الان بيمارستان دنبال بهانست كه اخراج كنه هي تهديد پشت تهديد ايا حرفشون درسته؟
با سلام
ادعای ایشان هیچگوته پشتوانه حقوقی و قانونی ندارد و در صورت اخراج مقررات اخراج غیرقانونی اعمال خواهد شد.
موید باشید.
سلام.بنظرتون اگه کارفرما با کارگر قرارداد ۳ ماه ازمایشی ببنده و تو قرارداد قید بشه که در صورت کوتاهی کارگر خسارتی وارد بشه میشه کارگر رو اخراج کرد.الان اگه بخاطر کوتاهی کارگر اخراج بشه باید حقوق کامل کل دورات قرارداد رو بهش داد یا فقط تا امروز که کارکرده؟
سلام . وققتون بخیر باشه .ما یه آشپز داشتیم که کار نظافت را هم انجام میداد ایشون مدام در حال صحبت با موبایل بود و زمانی که بهش تذکر دادیم که موقع درست کردن غذا با تلفن صحبت نکنند ایشون دعوا درست کرد و از اونجای که حدود 1ونیم میلیون به شرکت بدهکار بود از فرداش سرکار نیومد و تازه شروع کرد به تهدید که میرم اداره کار و شکایت میکنم ما چون خود ایشون نخواسته بود بیمه اش هم نکرده بودیم حالا سوالم اینه که آیا واقعا اینجور افراد میتونند شکایت کنند و چطور باید با این کارمندان برخورد قانونی کرد؟ تشکر
سلام من کارمند رسمی بخش خصوصی هستم دوازده سال سابقه دارم بدلیل عدم پرداخت حقوق که چهار ماه هم شده معوق بشه اعتراض کردم تا بجایی رسیدیم که حکم انفصال برام زدن رفتم شکایت کردم زمان دادگام دوماه طول کشید وتا دو سه روز دیگه برگزار میشه میخواستم ببینم چه حکمی بهم میدن.چند روز قبل ازنامه انفصال هم یکی شون بحثم شد
سلام
وقت عالی بخیر
آیا کارفرما در صورت نبود قرارداد بدون اطلاع قبلی حق اخراج نیرو را دارد؟
برای اخراج نیرو طبق قوانین باید چ مدت قبل از فسخ همکاری ب نیرو اعلام کرد؟
من خارج از چارچوب و تایم اداره در دادگاه محکوم به رابطه نامشروع غیر از زنا شدم اعتراض دادم و پرونده در تجدید نظر هست هنوز حکم قطعی صادر نشده .ایا در صورت محکومیت اداره میتونه حکم به اخراج بده یانه.
باعرض سلام.بنده حدودسه سال ونبم درپروژه سدبه عنوان تکنسین اداره بهره برداری به عنوان نیروی شرکت ازنوع قراردادی استخدام شدم.کارفرمابدون هیچ دلیل ومدرکی به این جانب اتهام زده ودرمراجع قضایی شکایت نموده.این برهه زمانیحدودا ۵ماه به طول انجامیده ومحکوم شده اند ورای صادرشده آیابنده میتوانم باشکایت وادعابه بازگشت به کارداشته باشم.
ممنونم ازراهنمایی خوب شما
سلام من توی شرکت زیر نظر آب وفاضلاب مشغول بکار میباشم و حدود ۹سال ک بدون تخلف کارکردم ولی توی اين چند روز ۳تا کنتور آب رو جابجا کردم آلان میخواهند مرا ازکار اخراج کنن آیا میتونن یا نه خواهش جواب بدین ممنون میشم
سلام من نگهبان شب پاساژ حافظ بودم 11سال پرداخت لیست بیمه با کارت بانک هیت مدیرها و مدارک سابقه ومعروفی نامه شروع کارم لیست ماهیانه بازرسی بیمه نامه دریافت رمز انتیرنیت تمام مدارک موجود در پرونده رای به کارفرما دادن دوسال اعتراض کردم دوسال جواب تجدید نظر نمیاد