استارتآپ یک مدل کسبوکار است که ویژگیهای خاص خود را دارد. یکی از ویژگیهای آن که سبب تمایزش از سایر کسبوکارها میشود موضوع خلاقیت و ابتکار است. خلاقیت، ایده و ابتکار هرچند واژههایی با بار بسیار مثبتی هستند اما در عین حال مفاهیمی به شدت شکنندهاند که اگر دقت کافی به برخی جنبههای حقوقی آنها نشود، ممکن است عدم موفقیت کسبوکار را به همراه داشته باشد و افراد را دچار مشکلات حقوقی استارتاپی فراوان بکند. از این رو توصیه میشود تا در تنظیم این سند مهم از مشاوره یک وکیل استارتاپی متخصص استفاده شود. صحبت در خصوص اهمیت قرارداد همبنیانگذاران است.
مهمترین دلایل اهمیت قرارداد همبنیانگذاران:
۱. ایجاد نظم در کار تیمی:
وجود قرارداد به روابط تیمی افراد نظم میبخشد. در اغلب موارد نبود قرارداد موجب میشود نقش هر عضو در تیم مشخص نبوده و همین امر سبب موازیکاری افراد گروه میشود.
۲. پیشگیری از بروز اختلافات:
مورد دیگر اینکه اختلافات ناشی از مشخص نبودن نقش هر عضو، نتیجه عدم تنظیم قرارداد حقوقی است. ممکن است در خصوص اینکه فلان اقدام در محدوده نقش کدام همبنیانگذار بوده ابهاماتی ایجاد شود. اما وقتی در قرارداد همه موارد به صورت روشن ذکر شود ابهامی باقی نخواهد ماند.
۳. تعیین میزان مشارکت افراد:
میزان نقشها و فعالیتها ارتباط تقریبا مستقیمی با میزان سهم هر عضو در تیم خواهد داشت. نبود معیار مشخص بین همکاری اعضا ممکن است تنشهایی را در این خصوص موجب شود.
۴. حفظ تداوم حضور اعضا:
هر استارتآپی برای آنکه شروع به کار نماید، نیاز به همتیمی دارد. بسیار دیده شده که پس از چندی یکی از همبنیانگذاران، به دلایل مختلف، خواه با حسننیت یا بدون آن و یا عللی از جمله پیشنهاد کاری بهتر، عدم برآوردهشدن تخمینهای مالی، تغییر شرایط کاری یا شخصی و..، از ادامه همکاری منصرف میشود. حال آنکه بخش مهمی از دادههای کسبوکار را در اختیار دارد. نبود قرارداد مناسب، براحتی این امکان را فراهم میآورد که هر یک از اعضای تیم بدون آنکه خود را ملزم به ادامهی همکاری بداند یا از باب قطع همکاری مجبور به پرداخت خسارتی شود، از تیم جدا بشود.
۵. حفظ اسرار تجاری:
اهمیت دادهها و اسرار تجاری در استارتآپها انکار ناشدنی است. در صورت تنظیم قرارداد صحیح بین همبنیانگذاران میتوان به راحتی از حقوق ایجاد شده برای کسبوکار در قبال افرادی که از تیم خارج میشوند، حمایت کرد.
۶. ضمانت اجرای مناسب:
در صورت عدم انجام صحیح وظایفی که به عهده اعضای گروه است، میتوان ضمانت عدم انجام تعهد پیشبینی نمود. دراینصورت کسی که به تعهدات خود در قبال تیم و کسبوکار عمل نکند، مکلف است به ضمانت اجرای موجود در قرارداد تن در دهد.
نتیجهگیری
خلاصه آنکه قرارداد برای زمان اختلاف است. اگر هیچکس نقض تعهدی نکند یا اختلافی ایجاد نشود یا در هر مورد از فرایند کار برداشتهای متفاوت ایجاد نشود، هیچ کسی به قرارداد مراجعه نمیکند. چرا که همهچیز بر اساس توافق پیش رفته است. اما در زمان بروز هر یک از این موارد است که زمان رجوع به قرارداد است. در زمان شروع همکاری دیدگاههای افراد به نسبت زمانی که در فرایند اجرای کار قرار میگیرند، با تغییر همراه میشود. بسیار دیده شده صحبتهایی که در آغاز فرایند همکاری میشود، کم کم مورد فراموشی قرار میگیرند. در نتیجه مکتوب کردن این موارد، تنظیم قرارداد، موارد منعکس شده در آن و ایجاد شفافیت در حوزه روابط کاری افراد است که در صورت بروز برداشتهای مختلف میتواند به حل اختلاف کمک کرده و یا از بروز اختلاف جلوگیری نماید.
بیشتر بخوانید:
چگونه یک وکیل استارتآپی میتواند به شما کمک کند؟
راهنمای جامع حقوقی استارتآپ ها و کسب و کارهای نوپا
[maxbutton id=”15″ url=”https://dadpardaz.com/blog/legal-advice/” text=”مشاوره تلفنی حقوقی با وکیل” ]
[maxbutton id=”14″ ] [maxbutton id=”16″ url=”https://dadpardaz.com/faqs” text=”مشاوره حقوقی آنلاین رایگان” ]