بعد از شیوع ویروس کرونا، صحبت های مختلفی درباره روابط کار مطرح شد. در این مطلب قصد داریم تا این موضوع را از لحاظ قانونی بررسی نماییم که ویروس کرونا چه تاثیری بر حقوق و بیمه کارگران و کارمندان بخش خصوصی دارد.
همچنین بخوانید:
2- حقوق و مزایای مشاغل سخت و زیان آور

تعلیق قراردادهای کار در اثر کرونا
طبق ماده 14 و 15 قانون کار، در مواردی که به واسطه قوه قهریه و یا بروز حوادث غیر قابل پیش بینی که وقوع آن از اراده طرفین خارج است، تمام یا قسمتی از محل انجام کار مثل کارگاه، شرکت، دفتر و… تعطیل شود و انجام تعهدات کارگر یا کارفرما به صورت موقت غیر ممکن گردد، قراردادهای کار آن دسته از کارگران که تعطیل میشوند به حالت تعلیق در میآید.
پس از رفع مانع،قرارداد تعلیق شده به حالت اول خود باز می گردد و مدت تعلیق کار، از لحاظ بازنشستگی و افزایش مزد، جزء سابقه خدمت کارگر لحاظ می گردد.
تشخیص مورد تعلیق در اثر حادثه قهریه، با وزارت کار و امور اجتماعی است.
اگرچه مواردی چون جنگ، سیل و زلزله قابلیت اطلاق حوادث قهریه را دارند، اما علیرغم تذکرات موکد سازمان بهداشت جهانی مبنی بر افزایش دورکاری و کاهش ارتباطات انسانی به منظور کاهش شیوع ویروس خطرناک کرونا، بخش نامه یا دستورالعملی مبنی بر تعطیلی کارگاهها در اثر کرونا دیده نمی شود.

چنانچه کارفرما پس از رفع حالت تعلیق از پذیرفتن کارگر خودداری کند، این عمل در حکم اخراج غیرقانونی کارگر خواهد بود و کارگر حق دارد ظرف مدت 30 روز جهت ثبت شکایت به اداره تشخیص اداره کار و امور اجتماعی مراجعه کند.
در این صورت کارفرما مکلف است کارگر را به کار قبل وی بازگرداند و حقوق و مزد وی را از تاریخ مراجعه به کارگاه به وی پرداخت کند.
چنانچه کارگر بدون عذر موجه حداکثر 30 روز پس از رفع حالت تعلیق، آمادگی خود را جهت انجام کار به کارفرما اعلام نکند و یا پس از مراجعه و خودداری کارفرما از پذیرش وی، به هیات تشخیص مراجعه نکند، مستعفی شناخته شده و مشمول اخذ حق سنوات به ازاء هر سال، یک ماه آخرین حقوق خواهد بود.
چنانچه پس ار رفع حادثه قهریه، به سبب تغییرات ایجاد شده در کارگاه یا نوع کار، عدم پذیرش کارفرما مستند به دلایل موجه باشد، حق سنوات کارگر به ازای سالی 45 روز آخرین حقوق وی خواهد بود.
عیدی و سنوات دوران کرونا
برای مدت تعلیق کارفرما تعهدی برای پرداخت حقوق و مزایا و عیدی و پاداش و سنوات را ندارد، تنها پس از رفع تعلیق، مدت تعلیق جزء سنوات کارگر از لحاظ افزایش مزد و بازنشستگی محسوب خواهد شد.

مرخصی استعلاجی دوران کرونا
در قانون کار و تامین اجتماعی، حداکثر یا حداقلی برای مرخصی استعلاجی دیده نمیشود، لذا کارگران میتوانند در صورت ابتلا به بیماری با دریافت گواهی معتبر از پزشک از مرخصی استعلاجی استفاده کنند.
این مرخصی باید با توجه به ماده ۷۴ قانون کار به تایید سازمان تامین اجتماعی برسد.

بنابراین در مواردی که فرد با تشخیص پزشک، مشکوک به بیماری کرونا باشد و در قرنطینه قرار بگیرد و یا مبتلا به این بیماری شده و تحت درمان باشد حق استفاده از مرخصی استعلاجی را خواهد داشت و حقوق و مزایای این ایام توسط سازمان تامین اجتماعی پرداخت خواهد شد.
لازم به ذکر است مرخصی استعلاجی با مرخصی استحقاقی سالیانه کارگران دو مساله کاملا مجزاست و استفاده از مرخصی استعلاجی،به هیچ وجه از مرخصی استحقاقی کارگر نمی کاهد.
بیمه بیکاری دوران کرونا
اگر به دلیل شیوع بیماری کرونا کارگاه تعطیل شود کارگران با توجه به ماده ۱۵ قانون کار و تبصره ۲ ماده ۲ قانون بیمه بیکاری مشمول دریافت بیمه بیکاری خواهند بود.
بیکار به شخص یا اشخاصی اطلاق میگردد که بدون میل و اراده خود از کار بیکار شده و آماده کار باشند.
همچنین بیکاری در نتیجه بروز حوادث قهریه و غیرمترقبه مثل سیل، زلزله و آتش سوزی، نیز مشمول این تعریف میگردد.
بنابراین فردی که به دلیل شیوع بیماری کرونا کار خود را به صورت موقت یا دائم از دست میدهد بیکار محسوب شده و می تواند تحت پوشش بیمه بیکاری قرار گیرد.
لازم به ذکر است برای دریافت بیمه بیکاری در قرارداد کار چه دائم و چه موقت در صورتی که بیکاری کارگر ناشی از بروز حوادث قهریه باشد، بدون داشتن سابقه حق بیمه 6 ماه، میتواند از بیمه بیکاری استفاده نمایند.
[maxbutton id=”15″ url=”https://dadpardaz.com/blog/legal-advice” text=”مشاوره تلفنی با وکیل” ]
[maxbutton id=”14″ ] [maxbutton id=”16″ url=”https://dadpardaz.com/faqs” ]
23 دیدگاه
سلام وقت بخیر چرا درست سایتی برای ثیت شکایت در این مدت که نمیشه مراجعه حضوری داشت نیست ؟
با سلام
از طریق لینک زیر امکان ثبت شکایت به صورت غیر حضوری برای شما میسر است.
https://pm.mcls.gov.ir/fa/samane
موفق باشید.
سلام
مجموعهای که مشغول به کار بودم توش از اول فروردین به خاطر کرونا تعطیل شده و باهامون تسویه کردن تا زمانی که مجموعه دوباره بتونه مشغول به کار بشه، حقوقی در کار نیست در این مدت، خواستم ببینم وضعیت بیمه چطور هست؟ کارفرما باید بیمه رو رد کنه؟ اگر نگنه سابقه ما به چه شکل میشه؟
با سلام
طبق قانون کار و بخشنامه وزارت کار، به کارگرانی که محل اشتغال آنان به دلیل بیماری کرونا تعطیل می گردد،بیمه بیکاری تعلق می گیرد.برای ثبت نام بیمه بیکاری و دریافت مقرری ماهانه،ظرف سی روز از تاریخ شروع بیکاری،مهلت دارید تا به اداره کار محل اشتغال خود مراجعه نموده و با ارائه مدارک،خواستار شمول بیمه بیکاری باشید.در این صورت،معادل50درصد متوسط حقوق سه ماه آخر شما به عنوان مقرری بیمه بیکاری به شما پرداخت می گردد.
امکان درخواست بیمه بیکاری به صورت غیرحضوری از طریق لینک زیر میسر و ارجح است.
bimebikari.mcls.gov.ir
موفق باشید.
سلام
ببخشید من شکایت خودم از کارفرما رو در سایت مربوط به وزارت کار در تاریخ دوم اردیبهشت ثبت کردم ولی تا امروز ۱۲ اردیبهشت هیچ پیامکی برای من مبنی بر این مطلب که نتیجه درخواست چه می باشد ارسال نشده .ممنون میشم راهنمایی فرمایید باید چه کاری انجام بدهم
با سلام
بسته به موضوع شکایت،حجم پرونده ها و سرعت و تخصص نیروهای رسیدگی در شعب،زمان متغیر است.با این همه،مطالعه مقاله سامانه جامع روابط کار در همین سامانه توصیه می شود.
موید باشید.
با سلام
با توجه به شیوع ویروس کرونا ،شرکت ما هیچ توجهی نسبت به هشدار ها ندارد و به کار خود ادامه و حتی در روزها تعطیل هم نسبت به حضور اقدام می نمایدآیا سازمانی هست که بتوانیم شکایت کنیم
با سلام
رعایت مقررات ایمنی و بهداشتی از وظایف مصرحه قانون کار و بر عهده کارفرما می باشد.اما تعطیلی مراکز تولیدی و خدماتی مشروط به اعلام وزارت کار است.
از باب اجبار به کار در روزهای تعطیل،می توانید به ادارات کار جهت کار اجباری شکایت نمایید.البته مشروط به اینکه کار در روزهای تعطیل،مسبوق به رضایت و موافقت صریح یا ضمنی شما نبوده باشد.
موفق باشید.
با سلام
کارگاه ما تعطیل شده به علت کرونا
لیست بیمه رو باید به چه صورت ارسال کنیم
ایا باید در لیست برای همه ترک کار بزنیم یا اصلا لیست ارسال نکنیم
ممنون
با سلام
چنانچه تعطیلی کارگاه شما ناشی از کرونا مشمول مواد ۱۵ و ۳۰ قانون کار باشد تا مدتی که وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی مدت و مناطق و شرایط را اعلام کرده قراردادهای کار چنین کارگاه ها و کارگران مشمول به حالت تعلیق درآمده و هیچ یک از طرفین نسبت به هم تعهدی نخواهند داشت و پس از اتمام مدت تعلیق قراردادهای کار معلق ادامه خواهند یافت.بنابراین نیازی به صدور ترک کار برای کارگران نیست.صرفا اسامی کارگران و علت تعطیلی کارگاه را کتبا به شعبه تامین اجتماعی اعلام نمایید تا کارگران از بیمه بیکاری برخوردار گردند.
موفق باشید.
سلام مجدد
براساس دستور اداری ابلاغ شده به واحدهای اجرایی سازمان تأمین اجتماعی، کارفرمایان مشمول می توانند نسبت به ارسال فهرست حقوق و مزد ماهیانه مربوط به ماههای اسفند ۹۸، فروردین و اردیبهشت ۹۹ بدون پرداخت حق بیمه سهم کارفرمایی (۲۰ درصد حق بیمه سهم کارفرمایی) لیست بیمه کارگران را رد کنند.همچنین پرداخت سهم بیمه کارفرمایی معوقه این سه ماه مشمول پرداخت خسارت تاخیر نبوده و شما می توانید این مبلغ را به تدریج تا پایان سال99پرداخت کنید.پرداخت و ارسال لیست بیمه نیز به صورت غیر حضوری و از طریق سامانه وزارت کار میسر است.
موفق باشید.
با سلام.
شرکتی که بنده مشغول به کار هستم بعد از بازگشایی با تأخیر جهت کرونا به بنده و چند نفر دیگه اجازه ورود ندادن به علت اینکه در خانواده ای که دارم یک نفر در کادر درمان مشغول به کار هست و مارو تا اطلاع ثانوی پرخطر میدونن.و در این مدت گفتن حقوق و مزایا و بیمه دو سوم در نظر گرفته میشه.این درسته؟
با سلام
هیچ گونه مصوبه یا دستورالعملی مبنی بر ممنوعیت اشتغال افرادی نظیر شما وجود ندارد و عملی فاقد پشتوانه قانونی است.چنانچه تصمیم اعضای هیئت مدیره شرکت باشد،عدم حضور شما باید با پرداخت کامل حقوق و مزایا باشد نه دو سوم.
موفق باشید.
ما قرارداد سه ماهه ی ازمایشی امضا کردیم 15 روز حقوقمون نزد کارفرما موند قراردادمون اول فروردین تمام شد و قرار بود قرارداد یکساله امضا کنیم که به علت کرونا تعطیل شد الان که رستورانا فقط بیرون برشون راه افتاده کارفرمای ما گفتن به حضور شما احتیاجی نیست تا رستوران کامل باز شه میتونیم شکایت کنیم ؟ و اینکه ما میگیم میخوایم بیایم بیرون باز 15 روز حقوقمون رو بهمون نمیدن در صورتی که قرارداموم تموم شده
با سلام
طبق قانون کار کارفرما الزامی به تمدید قراردادهای موقت با کارگران ندارد.اما از باب حقوق معوقه امکان شکایت برای شما مخفوظ است.
موفق باشید.
با سلام
جهت استفاده از مرخصی استعلاجی برای افراد مبتلا به کرونا چه اقداماتی باید صورت پذیرد؟
با سلام
طبق ماده74قانون کار شخص مبتلا به بیماری می تواند از مرخصی استعلاجی استفاده نماید و این مدت جز سوابق کاری وی محسوب و غرامت دستمزد این ایام توسط سازمان تامین اجتماعی به وی پرداخت می گردد.
لازم به ذکر است اگر میزان این مرخصی بیش از7روز باشد ،باید به تایید پزشک معتمد ویا کمیسیون درمان سازمان تامین اجتماعی برسد.
لذا پس از دریافت گواهی استغلاجی از پزشک معالج با مراجعه به سازمان و تایید پزشک معتمد در مرخصی بیش از7روز،به میزان لازم از مرخصی استعلاجی برخوردار می شوید.
موفق باشید.
سلام و عرض ادب
توی شرکت ما از ازمایشگاه وزارت بهداشت اومدن و تست گرفتن از همه،بنده و چندین نفر دیگه تست مثبت بود و گفتن برید خونه قرنطینه و با نامه وزارت کار بیاید،سوالم اینه که ما چند روز باید دقیقا قرنطینه باشیم و استعلاجی متعلق به بیماری کرونا چند روز حداکثر میباشد؟!میزان سنجش به چه نحوی است،تشکر،ممنونم
یعنی شخص مبتلا به کرونا باید به سازمان تامین اجتماعی مراجعه کنه برای دریافت حقوق خود؟
با سلام و تشکر از سامانه حقوقی دادپرداز :
من در هتلی به مدت ۵ سال مشغول کار بود از سال ۹۴ تا ۹۸ با حقوق ۴۰۰ و سال آخر سال ۹۸ با حقوق ۸۰۰ هزار تومان ۲/۵ سال اول حقوق دستی میگرفتم یک سال به من حقوق قانون کار به حساب واریز میکردن که قبل واریز از ما فیش امضا شده میگرفتند و پول از حساب ما خارج میشد که باز در کل ۷۰۰ هزار تومان ته حساب می ماند دو ماه حقوق بهمن و اسفند و عیدی مزایا بهم ندادن …در طول این ۵ سال فقط ۱ سال منو بیمه کردن
از اسفند شکایت کردم اردیبهشت اول جلسه اداره کار داشتیم کارفرما بخاطر اینکه منو اذیت کنه و جلوگیری از پرداخت حق و حقوق کنه میگه من نیرو پیمانکار بودم به هتل مربوط نمیشه در صورتی که هتل کارفرما حقوق منو واریز میکرده هتل لیست بیمه منو رد میکرده بعد از گذشت ۴ ماه و بازرس فرستادن به هتل حکم جلسه تشخیص اومد
طبق ماده ۱۴۸ بیمه منو ۴ سال پرداخت بشه
عیدی سه میلیون و پانصد
ذخیره مرخصی سه میلیون
سنوات ۵ سال هشت میلیون و هفتصد
حقوق و مابه التفاوت حقوق شانزده میلیون و هشتصد هزار تومان
حالا من رای فرستادم تجدید نظر بخاطر اینکه اضافه کاری دو ساعت در روز داشتم محاسبه نکردن که در جلسه اولم به این نکته تذکر کردم و کارشناس مربوطه در صورت جلسه یادداشت کردن بعدم امضا دادم
موضوع دوم سال ۹۷ به مدت ۷ ماه حقوق ۸۰۰ بهم دادن و پرینت حساب موجوده این ۷ ماه رو اداره کار بازرس محترم لحاظ نکرده میگه مبنای محاسبات ما فقط سال آخر لحاظ میشه میخواستم راهنمایم کنید در جلسه حل اختلاف من از چه ماده قانونی استفاده کنم و اون دو سال و نیم که حقوق دستی میگرفتم میتونم ثابت کنم چون هتل کارفرما کافی شاپ رو اجاره داده بوده و یک قراداد با پیمانکار داره که اونجا اجاره بوده ولی من نیرو هتل بودم
سلام ببخشید بنده بعد از استعلاجی که از ۹۹/۵/۲۲الی۹۹/۶/۵ که ۱۰ روز آن در برج ۵ هست بعد از بازگشت به کار و دریافت حقوق حق مسکن،حق اولاد،بن را برای من ۲۱ روز حساب کردن ایا این قانونی هست؟
با سلام و روز بخیر سوالم اینه که فروردین و اردیبهشت که به خاطر کورنا سر کار نبودیم چون شرکت با ما تسویه حساب نکرده بازرسین اداره کار گفتن که عیدی و پاداش این دو ماه به ما تعلق میگیرد ولی بخشنامه ای نتونستیم به کارفرما ارائه بدیم که حقمون رو بده ایا میتونید من رو راهنمایی کنید
سلام وقتتون بخیر
در این 2 هفته که قرارداد به حالت تعلیق درمیاد نیروی کار شامل حال بیمه و سایر مزایا میشود؟
با تشکر